Satul timişean cu aproape 70 de… nobili

Unul dintre micile sate de pe Valea Timişului se poate lăuda, de săptămâna aceasta, cu un număr impresionant de… nobili.

Aproape 70 de copii au primit titlul de „Cavaler al Cetăţii Jdioara” şi diploma de “Castelan al Cetăţii”. Este vorba despre elevii din clasa a II-a de la Liceul Teoretic “David Voniga” din Giroc şi de la Şcoala cu Clasele I-VIII din Criciova, care au participat, în prima zi a săptămânii “Altfel”, la un program inedit, implicându-se în proiectul intitulat “Istoria Altfel – Cetatea Jdioara”.

Acesta a fost iniţiat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi realizat împreună cu Asociaţia Arheovest, trupa Peregrinii, TMArchery, Asociaţia Pentagon şi Primăria Criciova, cu sprijinul Muzeului Banatului şi al Universităţi de Vest.

JdioaraVreme de mai bine de o jumătate de zi, cei mici au avut parte de o adevărată aventură cu iz medieval. Ei s-au bucurat de o excursie ghidată până la ruinele Cetăţii Jdioara, în care au aflat informaţii nu doar despre istoria locului, ci şi despre flora şi fauna zonei, pentru ca, mai apoi, să înveţe lucruri noi în cadrul unor ateliere inedite şi pline de surprize.

Prichindeii au fost iniţiaţi în tainele trasului cu arcul, într-ale muzicii medievale, în arta modelajului, dar, de asemenea, au fost învăţaţi şi să se lupte precum războinicii din vechime.

„A fost o adevărată provocare pentru noi şi o aventură pentru copii. Am dorit să facem cunoscut acest loc despre care putem spune, fară să riscăm să sune prea pompos, că reprezintă o adevărată comoară pentru judeţul Timiş . E natură, e legendă, e istorie… Ceea ce am făcut împreună cu partenerii noştri e doar un prim pas în promovarea unui spaţiu care merită mult mai mult”, spune Victor Bunoiu, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi coordonator al proiectului.

Şi cum un astfel de program trebuie să lase urme nu doar în sufletele celor care au luat parte la el, în urma acestora a rămas o… capsulă a timpului: un afiş care poartă semnăturile întregii echipe care a asistat la eveniment a fost îngropat, pentru urmaşi, la poalele Cetăţii.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns