Sărbătoarea din cartierul Steaua-Fratelia, invizibilă pentru autorități

Unul dintre cele mai recent înglobate în municipiul Timișoara, cartierul Fratelia, căruia i s-a alăturat în ultimii 20-30 de ani și zona Steaua, s-a aflat în weekend-ul trecut în sărbătoare. Zilele cartierului, o manifestare devenită tradițională, s-au desfășurat cu voie bună și distracție pentru toată lumea, dar fără ca vreun reprezentant al primăriei timișorene să se afle în mijlocul locuitorilor, măcar pentru a le face câteva urări de bine și a le arăta că autoritățile se interesează de ei.

Dar, în condițiile în care angajaților municipalității li s-au dat motive serioase de reflecție asupra vremelniciei posturilor pe care le ocupă, iar persoanele din conducere sunt prea ocupate cu amestecatul cărților politice, locuitorii din zonă și-au sărbătorit – fără prea multe regrete – cartierul așa cum s-au priceput ei mai bine.

Parada portului popular a fost unul dintre cele mai gustate evenimente din cadrul sărbătorii. Pornit din curtea Școlii generale nr. 15, alaiul format din copii și tineri îmbrăcați în costume tradiționale nemțești, ungurești, sârbești, țigănești și românești și încheiat de o fanfară, a fost urmat pe tot traseul de părinți dornici să imortalizeze momentul, dar și de alți locuitori ai cartierului.

Sărbătoarea propriu-zisă s-a desfășurat pe strada Herculane, în spatele școlii. Acolo, pe o arteră închisă temporar circulației rutiere, s-au aliniat tarabele cu diverse obiecte care se vând pe la toate târgurile din Timișoara, dar și cele cu produse alimentare.

Nelipsiți au fost mititeii, frigăruile, ceafa de porc, gogoșile, plăcintele ardelenești și clătitele, care puteau fi stropite după preferință cu bere sau alte răcoritoare.Un tobogan gonflabil a făcut deliciul puștimii din zonă, alături de trenulețul pe șine, care a avut mare succes.

Singura problemă a fost una acustică: muzica pop care se auzea din boxele proprietarului toboganului intra în conflict cu muzica populară care răsuna lângă scena din imediata apropiere. Locul din fața acesteia s-a animat după încheierea paradei portului popular, iar deschiderea serbărilor cartierului a fost anunțată de Inge Kron, președinta consiliului consultativ din Steaua-Fratelia. S-a dat liber la spectacol, iar oamenii au aplaudat și au petrecut două seri la rând.

Spectacole da, urbanizare mai încet

Pentru sărbătorirea zilelor tuturor cartierelor din Timișoara, autoritățile locale au prevăzut în buget suma de 400.000 de lei în acest an, la fel ca pentru proiectul Timișoara – capitală națională a tineretului, pentru Festivalul de rock sau pentru sprijinirea vieții academice. Aceste sărbători au fost gândite pentru a menține și accentua identitatea zonelor distincte din Timișoara și pentru a le da locuitorilor un sentiment de unitate. Desigur, distracția este binevenită, dar, în absența unei implicări, fie și prin simpla prezență fizică a aleșilor, se va rămâne doar la acest nivel: grătare, bere, spectacole și socializare.

Reprezentanții consiliului consultativ al cartierului Steaua-Fratelia au ridicat, de-a lungul anilor, mai multe probleme, care nu și-au găsit nici acum rezolvarea: absența unui parc și a unei piețe agroalimentare, faptul că sunt probleme cu drumurile, trotuarele și locurile de parcare. Nu în ultimul rând, cartierul are de suferit din cauza poluării și a mirosurilor neplăcute care vin dinspre stația de sortare a deșeurilor, dar și a altor firme stabilite în partea de sud a orașului.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns