Sărbătoare mare într-o comună din Timiş. Îndrăgita cântăreaţă Neda Ukraden va susţine un concert cu hituri celebre

O localitate timișeană se pregătește de cea mai mare sărbătoare a comunităţii. În perioada 14-17 august, la Dudeştii Vechi, se vor celebra Zilele Comunei, numite „Dvete Nedeli”, ceea ce înseamnă, în bulgăreşte, „Două Săptămâni” şi stă mărturie, peste timp, despre o istorie legată de aceste meleaguri.

Când strămoșii bulgarilor bănăţeni de azi s-au instalat la Stár Bišnov şi-au dorit, firește, să aibă biserica lor, locul lor de rugăciune, un spațiu în care să poată trăi după credința lor romano-catolică, nu după rânduiala pravoslavnică a fraților de sânge din ţara de origine.

Pentru lăcașul de cult care există și azi în comună, Imperiul din acea vreme a alocat un buget absolut insuficient. Văzând asta, străbunii au pus mână de la mână, au lucrat împreună, au adunat și bani și au ridicat biserica așa cum au dorit-o: un edificiu impunător, închinat lui Dumnezeu.

Se zice că, din fondurile imperiale, au chefuit două săptămâni încheiate, de bucurie că și-au văzut visul împlinit, iar de atunci hramul de la Dudeştii Vechi, prăznuit anual în 15 august, a rămas în memoria colectivă drept „Dvete Nedeli”.

Aceasta din urmă va fi şi tema simpozionului care va avea loc miercuri, la ora 19, în comună, urmat de o lansare de carte, o prezentare de port popular şi un scurt moment artistic.

Joi, la ora 11, dudeştenii şi oaspeţii lor vor asista la Sfânta Liturghie în biserica romano-catolică din centrul localităţii, urmând ca, la ora 12, să depună coroane de flori la monumentul dedicat episcopului Nikola Stanislavici.

La ora 18,30, la Căminul cultural va avea loc un spectacol la care vor participa artişti din Sofia (Bulgaria), dar şi din Breştea, Vinga şi Timişoara.

Vineri, la ora 20, publicul se va delecta cu un recital de muzică populară susţinut de Pera Todorovici, iar seara se va încheia, la ora 23, cu o discotecă în aer liber.

Sâmbătă, în ultima zi a sărbătorii de la Dudeştii Vechi, vor evolua în recital Maria Muntean (de la ora 18), respectiv, de la 19, celebra Neda Ukraden, una dintre cele mai îndrăgite interprete de muzică pop din spaţiul ex-iugoslav. Aceasta va delecta auditoriul cu hituri superbe, cunoscute de toţi bănăţenii, iar o discotecă în aer liber va încheia, la ora 23, festivităţile de la Stár Bišnov.

Foto: expresstabloid.ba


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Sărbătoare mare într-o comună din Timiş. Îndrăgita cântăreaţă Neda Ukraden va susţine un concert cu hituri celebre

  1. Îmi place Neda Ukraden, ascult din melodiile aproape în fiecare zi, am locuit în Hunedoara câțiva ani, când am fost copil, Banatul este o regiune foarte frumoasă, dar depinde și de noi cum se păstrează această frumusețe…!…

Lasă un răspuns