Să fie toalete publice în Timişoara!

După o perioadă în care toaletele publice din Timișoara au ajuns subiect de întrebări adresate mai-marilor urbei, dar și de… glume, se pare că autoritățile locale au început să miște câte ceva. Orașul de pe Bega așteaptă numeroși turiști în perioada următoare, în special în zona centrală, iar una dintre unitățile de măsură pentru gradul nostru de civilizație o va constitui și modul în care se vor prezenta toaletele publice și chiar existența acestora.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a reacționat la solicitările publicului și ale firmelor de turism și a declarat că vor fi refăcute toaletele din Piața Victoriei, cele dispărute după construirea acvariului și rămase închise de atunci, deși „fierotania” a fost mutată de multă vreme.

De asemenea, edilul a promis și modificarea contractului încheiat cu Societatea Drumuri Municipale (SDM), care a preluat întreținerea WC-urilor publice, astfel încât cele din zona centrală să poată fi deschise până aproape de miezul nopții.

„Contractul a fost prost făcut, pentru că vorbește de un număr de persoane care vor fi angajate, or nu e treaba primăriei cu câți oameni lucrează SDM la toalete, când ei trebuie să asigure un serviciu. Nu știu cine a făcut o asemenea prostie, să impună prin contract un număr de persoane, dar o vom rezolva”, a promis Robu.

Lacăte și mizerie

Realitatea din teren arată, însă, mult mai rău decât i se prezintă primarului pe hârtie. Toaletele din zona centrală au stat mai mult timp închise cu lacătul, iar cele din Parcul Botanic ajunseseră într-o stare catastrofală. Consilierii locali timișoreni au aprobat, acum câteva zile, modificarea orarului și a numărului de angajați la cele 12 toalete publice aflate în grija SDM (Piața Traian, Iuliu Maniu, Ciprian Porumbescu, Piața Țepeș-Vodă, Parcul Uzinei, Parcul Botanic, Parcul „Carmen Sylva”, Parcul Central, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor – două, Piața Unirii).

Aleșii au fost de acord ca în perioada martie – septembrie, orarul toaletelor să fie până la ora 23, iar cele situate în parcuri să aibă program și în weekend. Piața Unirii constituie un caz special, aici programul urmând să fie de luni până duminică, între orele 8-24. În lunile de iarnă, adică în octombrie – februarie, WC-urile publice vor putea fi utilizate de public doar între orele 8-16, 9-17 sau 10-18, în funcție de amplasament.

Se pare că informațiile de la primărie nu au ajuns și în Parcul Botanic, unde se află o toaletă plină de mizerie, care a stârnit indignarea vizitatorilor. Ca soluție la sesizările oamenilor, ușile au fost încuiate și pe ele a fost afișat un orar nou, diferit de cel decis de aleși: octombrie-aprilie, luni-vineri, orele 9-17; mai-septembrie, luni-duminică, orele 10-22.

Datele exacte par să circule foarte greu între municipalitate și SDM, care nu face față contractului de asigurare a acestui serviciu. Într-adevăr, munca la o toaletă publică nu e tocmai un „job” de vis, dar asta nu constituie o scuză. Cine nu crede că se poate și altfel să treacă granița și să compare sau, și mai simplu, să meargă la toaletă la mall sau la unul dintre lanțurile de fast-food…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Să fie toalete publice în Timişoara!

  1. Chiar e jenant ce se intampla in Timisoara.Exista o vorba din batrani pe la sate – daca vrei sa vezi cat e de gospodar un om,mergi la WC-ul sau din curte si asa cum se prezinta WC-ul …asa ii e si casa si gospodaria.E vorba de fapt despre elementarele conditii de igiena si intimitate si e vorba despre necesitatiile fiziologice – sunt copii,pensionari,adulti si de fapt despre ce fel de Capitala Europeana a CE VREA SA FIE ?…..a Culturii Europene.Penibil si ineficient.

Lasă un răspuns