Riviera Olimpului: răsfăț pe urmele zeilor vechii Elade

Una dintre cele mai căutate destinații estivale de către turiștii români din vestul țării este Riviera Olimpului. Scăldați de apele limpezi ale Mării Egee și dominați de legendarul Munte Olimp, cei 70 de kilometri de coastă dețin perlele stațiunilor de pe litoralul Greciei de Nord, cu nu mai puțin de 16 plaje – multe dintre ele premiate cu distincția Steagul Albastru – cu nisip fin și ape deloc adânci (ideale pentru familiile cu copii).

Datorită poziției geografice (situată în legendara Macedonie, „Prima patrie a grecilor”, în zona nordică a Muntelui Olimp, numită “Țara bogată” sau „Țara de sub munte”), temperatura în timpul verii nu este caniculară, iar apa mării este ideală pentru înot.

Una dintre cele mai interesante oferte pentru această zonă de la poalele Olimpului, în care la ieșirea din mare poți păși direct în mit, pe urmele zeilor vechii Elade, este pusă la dispoziția turiștilor din vestul României de agenția timișoreană de turism Ultramarin. Conform Gabrielei Petcana, Chief Executive Officer al companiei, pachetul pregătit pentru Riviera Olimpului încearcă să satisfacă atât nevoia de relaxare – oferind pentru aceasta unele dintre cele mai renumite plaje ale Europei -, cât și dorințele celor interesați să ajungă în locuri de care până acum au auzit din cărțile de istorie, din legende sau pe care le-au văzut transpuse în pelicule celebre, pe marele ecran.

Cazarea se face în stațiunea Paralia Katerini, una dintre cele mai atractive de pe Riviera Olimpului, în Hotelul „The Silk”. Situat la circa 100 de metri de plajă, acesta dispune de un design modern, centru SPA, baie turcească, saună, wi-fi, fiind renovat după cele mai exclusiviste standarde, în 2017.
Fântâna cu aghiazmă și moaștele izvorâtoare de mir.

În ziua a doua a sejurului este programată vizitarea superbului oraș grecesc Thessaloniki (vechiul Tesalonic, de pe vremea Imperiului Bizantin, Salonicul de astăzi, al doilea oraș ca mărime din Grecia). Începând cu Piața Aristotelus, care este punctul central al orașului, vor fi vizitate Turnul Alb, care adăpostește Muzeul Bizantin, apoi Biserica „Sfântul Dumitru” (”Izvorâtorul de mir”), aflată pe lista monumentelor bizantine incluse în Patrimoniul UNESCO și care datează din perioada în care Salonicul (Tesalonicul pe atunci) era cel de-al doilea mare oraș din Imperiul Bizantin. O mulțime de pelerini vin la acest lăcaș de cult pentru a se închina la fântâna cu aghiazmă și la moaștele izvorâtoare de mir ale Sfântului Dumitru.

Dacii victorioși de pe Arcul de Triumf al lui Galeriu

La Salonic, pasionații de istorie pot admira Arcul de Triumf al lui Galeriu (împăratul roman despre care unele surse afirmă că ar fi avut origini geto-dacice), ridicat pentru a glorifica victoria asupra uriașei armate a perșilor din anul 297. Monumentul conține scene de luptă în care apar soldați daci, cu steagul de luptă specific, descriși ca „luptători neînfricaţi şi posesori de arme redutabile”.
La Thessaloniki mai poate fi vizitată, de asemenea, Biserica Sfânta Sofia (aflată și ea pe lista monumentelor bizantine incluse în Patrimoniul UNESCO), care adăpostește moaștele Sfântului Ierarh Vasile al Tesalonicului.

Meteora, „în mijlocul cerului”

Cei care optează pentru pachetul oferit de Ultramarin pot ajunge, în cadrul acestui sejur, și în „mijlocul cerului”, mai exact la Meteora („suspendat în aer” sau „sus în ceruri”), unul dintre cele mai mari și mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia (construite pe vârful unor stânci parcă picate din cer), al doilea centru monastic după Muntele Athos. Complexul, edificat pe bazele unui fenomen carstic unic în lume, face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Stâncile pe vârful cărora sunt construite mănăstirile sunt, conform scrierilor antice, roci trimise pe pământ din cer (de unde și numele de meteori), pentru a le permite asceților să se retragă și să se roage (primii călugări veniți să locuiască la Meteora în secolul al XI-lea trăiau în peșteri, ca pustnici).

Pe urmele lui Barbarossa, Meryl Streep și Pierce Brosnan

O altă destinație inclusă în sejurul oferit de Ultramarin este Skyathos („umbra lui Athos”), una dintre cele mai frumoase insule din Arhipelagul Sporadelor de Nord (are peste 60 de plaje, fiecare cu un farmec aparte). Frumusețea sa legendară a atras mereu ca un magnet diverse personaje celebre, inclusiv pe faimosul pirat Barbarossa (Barbă Roșie), care a construit aici o moschee. Pe această insulă, numită de unii „Grădina lui Dumnezeu”, a fost turnată o scenă din filmul „Mamma Mia” (celelalte fiind filmate pe insula vecină Skophelos). Echipa tehnică și câtiva actori au ales să fie găzduiți în Skiathos, starurile Meryl Streep și Pierce Brosnan fiind cazate pe yahturi.

Turiștii pot vizita aici capitala Skiathos și se pot relaxa pe plaja Koukounaries, considerată una dintre cele mai frumoase nu doar din Grecia, ci din întreaga Europă și unde pot fi experimentate diferite sporturi nautice: wakeboard, kneebord, schi nautic, paraseling etc.

În „Sălașul zeilor”

O altă surpriză inclusă în programul oferit de Ultramarin este ocazia de a păși direct în legendă. Astfel, turiștii vor avea privilegiul de a călca pe urmele zeilor panteonului antic grecesc, chiar în lăcașul acestora, pe Muntele Olimp. Sălașul zeităților vechii Elade – evocat, în Iliada lui Homer, de Zeus și de Poseidon – are nu mai puțin de 52 de piscuri semețe, cel mai înalt dintre acestea, Mytikas („Nasul” sau „Tronul lui Zeus”) atingând 2.917 metri. Olimpul este cel mai înalt munte din Grecia, al doilea ca înălțime din Peninsula Balcanică și unul dintre cei mai impunători de pe întreg cuprinsul Bătrânului Continent.

Primul popas propus turiștilor pe Muntele Olimp este la refugiul Stavros, situat la 910 metri altitudine, de unde poate fi admirată fermecătoarea panoramă a regiunii Pieria. Călătoria continuă apoi spre orașul Litochoro, care este calea de acces spre vârfurile Skala și Mytikas.

Acropola din Atena

Din acest acest circuit marcat de adânci semnificații culturale nu putea lipsi, desigur, Atena, capitala Greciei. Purtând numele fiicei lui Zeus, zeița înțelepciunii, principalul oraș al vechii Elade a avut un rol fundamental în punerea bazelor culturii și civilizației occidentale. După un tur panoramic cu autocarul, turiștii au posibilitatea de a urca pe cea mai cunoscută acropolă din lume, Acropola din Atena, unde pot fi admirate nu mai puțin de 21 de vestigii de o inestimabilă valoare istorică și arhitecturală, între care Partenonul, Erehteionul, Statuia Atenei Promachos, Templul Atenei Nike, Altarul Atenei, Templul lui Dionysos, Odeonul lui Pericle și Vechiul Templu al Atenei. Călătoria prin istorie va continua apoi pe străduțele orașului vechi (Plaka).

Bătălia de la Termopile

Următoarea destinație este Termopile, locul unde regele Spartei, Leonidas, aflat în fruntea a 300 de spartani și câteva sute de thespieni și tebani, a înfruntat imensa armată a Imperiului Persan al lui Xerxes I, estimată de sursele antice la peste un milion de luptători.

Prin Sofia

A noua zi a sejurului oferit de Ultramarin le propune turiștilor o nouă surpriză. Drumul spre Timișoara include vizitarea unuia dintre cele mai vechi orașe din Europa: Sofia. Se va face un tur panoramic în cadrul căruia vor putea fi admirate Catedrala Alexander Nevski, Biserica Boyana (inclusă în Patrimoniul UNESCO), Galeria Naţională de Artă, Muzeul Național de Istorie, Opera Națională, Teatrul Naţional, Nezavisimost Square, Parlamentul, Sinagoga și Universitatea.
Un final cum nu se poate mai nimerit pentru un sejur de nouă zile în care relaxarea pe unele dintre cele mai frumoase plaje ale Europei și zilele de înot în apele azurii ale Mării Egee sunt îmbinate cu vizitarea unor repere universale ale culturii și civilizației umane. Cu alte cuvinte, un sejur de neuitat.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns