Riana şi Andra, două voci frumoase din Giroc (foto/video)

Sunt surioare şi se numesc Riana şi Andra Fudulu. Cea mare, Riana, are 11 ani şi e în clasa a V-a, iar mezina, la cele nouă primăveri ale ei, e elevă de „primară”, într-a treia. Seamănă bine la chip – două fetiţe frumoase, brunete, cu ochi mari, limpezi, care te privesc cu un soi de seriozitate aparte din spatele lentilelor de ochelari.

De fapt, doar cu hotărârea unor copii care, deşi la o vârstă fragedă, ştiu foarte bine ce îşi doresc: să devină cântăreţe. Ca Andra Măruţă, pe care o adoră amândouă. Dacă o întrebi pe cea mare despre solista favorită, răspunde, simplu, „Andra”. Acelaşi nume, ca un ecou, îl rosteşte şi cea mică.

De la mama lor, Ana-Maria Fudulu, aflăm că preferinţa faţă de celebra interpretă cu păr castaniu şi voce profundă e veche şi statornică. Atât de veche, încât Riana, întrebată cu ani buni în urmă ce nume şi-ar dori pentru sora ei nou născută, a zis <<And’a>>, cu trimitere exactă la vedeta de muzică pop. Şi Andra a şi fost. Nume predestinat scenei.

„Locuim în comuna Giroc, iar pe fete le-am dat de mici la dansuri populare, la Ansamblul <<Ghiocelul>>. Acolo li s-a descoperit, întâi şi-ntâi, talentul vocal, pe care nu de la mine îl moştenesc. Eu nu ştiu să cânt, dar soţul meu are glas bun. Iar despre tatăl lui, bunicul Rianei şi al Andrei, se spune că doinea frumos în tinereţe”, ne mărturiseşte Ana-Maria, adăugând că, la ora actuală, copilele sunt elevele clasei de canto popular „Cantodena”, coordonate de prof. Desanca Lalici.

„Ea a fost cea care le-a testat, să vadă dacă au şanse să devină cântăreţe şi, încă de la început, le-a spus clar: <<Sunteţi foarte muzicale>>. De două ori pe săptămână face ore cu ele, la Casa Tineretului, o dată cu co-repetitor, o dată doar pentru vocalize. Doamna Desanca nu e doar o minunată interpretă, ci şi un dascăl dedicat, care-şi susţine discipolii, îi promovează, îi duce cu ea peste tot, ca să se obişnuiască bine cu ideea de spectacol, cu scena, cu publicul. Le promovează frecvent pe fete și la Radio Banat Link”.

„Am învăţat să cânt doine, colinde, ardelene, brâu pe șapte, brâu pe doi”, recită, ca la școală, Riana. Și, când o întrebăm dacă are emoții atunci când trebuie să se prezinte în fața auditoriului, ne spune că da, dar că… „emoţiile sunt constructive”. Şi că-i fain să cânţi pentru că „le arăţi oamenilor ce poţi, te exprimi şi e şi distracţie”.

Cât despre piesa muzicală pe care o iubeşte cel mai mult, şi aici lucrurile-s clare: „Bunicii mei”, de Claudia Ionaş. Fetele Fudulu ştiu foarte bine ce materii şcolare le stau mai aproape de suflet. Pentru Andra, e vorba de matematică, în vreme ce Riana, căreia i-a fost dragă aceeaşi disciplină în clasele I-V, s-a reorientat recent spre limba română, care i se pare frumoasă şi interesantă.

Când nu sunt la repetiţii şi nu fac vocalize prin casă (ceea ce, zice mama lor, se întâmplă zilnic, căci mereu e de şlefuit o notă sau alta, de perfecţionat o modulaţie a vocii), când nu se pregătesc pentru spectacole şi concursuri (în 29 noiembrie e reprezentaţia de la Shopping Center Bega, iar decembrie se apropie cu o competiţie destinată colindelor, la Colegiul „Ion Vidu”), surioarele de la Giroc nu uită să fie copii şi să se joace.

Nu numai la calculator şi pe telefon, ci şi în realitate. Cu Lego. Şi, desigur, cu păpuşile. Care, zic copiliţele, mai „cântă” şi ele, dar doar din când în când… Ştiu şi ele, pesemne, că numai talentul nu e de-ajuns, că e nevoie şi de muncă dacă visezi să devii artist…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns