„Rezoluţie pentru/despre o Capitală Culturală”

Galeria „Calina” va găzdui luni, la ora 18, vernisajul expoziţiei intitulate „Rezoluţie pentru/despre o Capitală Culturală”, un proiect propus de „Grupul Nostru”, o platformă critică de artă contemporană înfiinţată anul acesta la Sibiu, avându-i în componenţă pe Dan Raul Pintea, Casandra Vidrighin, Chris Balthes, Ştefan Radu Creţu, Lavinia Creţu, Kristina Raţiu Demuth şi curatorul Liviana Dan.

„O capitală culturală este un proiect artistic asumat politic. Poate să transforme un oraş într-unul internaţional şi să impună cultura prin decret administrativ. Puterea devine interesată de proiectele culturale.

Doar o poziţie radicală cu un suport structurat pe filosofia locului poate sancţiona puterea politică. Printr-un recurs la interioritate, locul capitalei culturale începe să semene cu o staţie experimentală, care vindecă divergenţele politicului.

Memoria grafică ascunde probleme de bani, de putere, de interese. Dimensiunea administrativă a utopiei produce confuzii. Trecutul trebuie tratat corespunzător. Proiectul „Rezoluţie pentru / despre o capitală culturală”, având-o drept curator pe Liviana Dan, este unul tehnic.

Între conceptualizarea lumii sociale şi factorul de risc, stilul de acţiune nu este unul seducător. Problemele sunt infrastructura, renovările, muzeele, afacerile costisitoare, dimensiunile emoţionale. Rapoartele oficiale sunt mereu optimiste. O vedere turistică devine dimensiune culturală. O dimensiune culturală care produce lumi imaginare, cinism, banalitate, indiferenţă.

Platforma „Grupului Nostru” este inconfortabilă din punct de vedere legal, civic, uman. Există programe, nu intenţii, atitudini, nu .ndoială, experienţă, nu imagini. Întrebările rămân aceleaşi. Care este proiectul de modelare a oraşului?

Cine propune estetica spa- ţiului urban? Cât de departe merge politicul în instituţiile de cultură? Este cenzura doar o problemă de familie locală? Există încă tensiuni indoor şi presiune outdoor?”, se întreabă artiştii invitaţi la „Calina”. Răspunsurile vin odată cu expoziţia care va putea fi vizionată până în 25 ianuarie 2017 şi este deschisă de luni până vineri, între orele 10- 18, respectiv sâmbăta, de la 11 la 15.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns