Retete tradiționale românești ciudate. Mâncare de brozbe și clepezeu

Rețetele tradiționale românești sunt un adevărat deliciu și, în ciuda numelor bizare sau unele ingrediente mai puțin folosite astăzi, sunt o adevărată „comoară” a bucătăriei românești.

Puține sunt regiunile din România care încă mai păstrează rețetele străbunicilor, făcute cu ingrediente din ograda proprie și la focul de vatră.

Dacă ești curios să încerci delicatesele strămoșilor noștri, iată două rețete care îți vor lăsa apă în gură.

Brozbii sunt napi, dar care pot foarte bine să fie înlocuiți cu sfecla roșie. În zona Banatului, prin brozbe se înţelege atât sfecla, cât şi napii.
Alte ingrediente necesare:
– carne de porc/ciolan
– făină
– ulei
– piper și sare după gust
– smântână
Mod de preparare
Brozbele se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea mare. Se călesc cu puțină ceapă galbenă, iar apoi se adaugă carnea sau ciolanul, în funcție de preferințe.
După ce carne s-a pătruns, se adaugă făină, până se îngroașă compoziția, sare, piper și se mai lasă pe foc aproximativ 10 minute.
Se servește în farfurie cu o lingură de smântână alături.

Clepezeu este o rețetă veche din Ardeal și la îndemâna oricui. Nu ai nevoie decât de câteva ingrediente pe care cu siguranță le vei găsi în cămară.

-250 grame caș
-150 grame mălai
22-3 linguri de untură sau unt

Mod de preparare
Se încinge untura într-o cratiță, se pune cașul fărămițat, iar în momentul în care ați obținut o pastă, se amestecă cu mălaiul. Se servește la final cu lapte bătut.

sursa: kfetele.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns