Radovan Karadzic, condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocidul de la Srebreniţa

Fostul lider politic al sârbilor din Bosnia Radovan Karadzic a fost găsit „responsabil penal” de genocidul de la Srebreniţa, joi, de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie şi condamnat la 40 de ani de închisoare, relatează Le Monde online.

Fostul lider politic al etnicilor sârbi din Bosnia Radovan Karadzici a fost găsit „responsabil penal” de genocidul de la Srebreniţa, joi, de către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, şi condamnat la 40 de ani de închisoare, relatează Le Monde online.

La peste 20 de ani de la masacrul de la Srebreniţa şi de la sângeroasa asediere a oraşului Sarajevo, Karadzici a fost declarat totodată responsabil „ca individ” de mai multe acuzaţii de crime comise în timpul Războiului din Bosnia, între care luare de ostatici, asasinate şi persecuţii.

Judecătorii TPI au respins, în schimb, una dintre cele două acuzaţii de genocid, în şapte municipalităţi din Bosnia.
„Camera nu a putut, în baza probelor prezentate, să identifice o intenţie de genocid din partea acuzatului”, a spus judecătorul O-Gon Kwon.

„Acuzatul nu poate fi considerat vinovat de genocid potrivit capului de acuzare numărul unu”, a precizat el.

Karadzici, în vârstă de 70 de ani, a fost inculpat în 11 capete de acuzare, între altele pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995), soldat cu peste 100.000 de morţi şi deplasarea a 2,2 milioane de persoane.

El este fostul oficial de cel mai înalt rang judecat de către tribunal pentru crime comise în timpul acestui război, după moartea în 2006 a fostului preşedinte sârb Slobodan Miloşevici, în timpul procesului.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns