Prof. dr. Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”: „Copiii sunt oglinda societății”

– Aveți o experiență didactică îndelungată, ce a depășit, deja, granița a patru decenii de activitate. S-a schimbat învățământul, de-a lungul acestor ani…
– Da, s-au schimbat multe. S-au schimbat programa, manualele, atitudinea dascălilor față de elevi, dar și a elevilor, a societății în general față de școală.

– Prin ochii unui dascăl, cum sunt elevii de acum față de cei din trecut?
– Elevii de acum sunt, mulți dintre ei, extrem de receptivi și dornici de a învăța. Și sunt, față de copiii de pe vremuri, mai îndrăzneți.

– Dar este un lucru bun, pentru copil, să fie îndrăzneț, să nu se lase copleșit de timiditate…
– E bine să fie îndrăzneț, dar să își canalizeze acea îndrăzneală spre învățătură. Și dacă școala reușește acest lucru, înseamnă că și-a realizat misiunea.

– De ce are nevoie un copil pentru a-și găsi drumul corect în viață?
– De îndrumare competentă, de multă înțelegere – nu doar față de aspirațiile și dorințele lui, ci și față de nevoile lui culturale, emoționale. Și, nu în ultimul rând, are nevoi de natură materială. Există, în prezent, copii care au o susținere materială de acasă mult peste a altora, și se evidențiază clar această diferențiere. Noi, ca profesori, încercăm, pe cât posibil, să nivelăm aceste diferențe și să asigurăm o bună colaborare între elevi. Dar copii nu pot fi altfel decât societatea, la urma-urmei ei sunt oglinda societății.

carte-petroman– Ce vă spun copiii de acum că vor să se facă atunci când vor fi mari?
– Oameni de afaceri, să facă bani, la asta visează mulți copii. Dar, ca și în trecut, sunt și elevi care vor să se facă medici, ingineri, profesori.

– Dar dascălii, cum sunt dascălii din prezent față de cei din trecut?
– Am avut colegi de care îmi amintesc cu emoție și cu care mă mândresc. Care și-au făcut meseria cu pasiune, care au fost aproape de elevi și dornici să-i învețe. Și acum mai sunt astfel de dascăli, și nu puțini. Mai sunt oameni care vin în învățământ din vocație. Dar, pentru că salariile profesorilor nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie, la salarii mici mai vin și din cei care nu au încotro.

– De ce credeți că oamenii spun că pe vremuri se făcea școală serioasă, față de cum se învață acum?
– Și acuma se face școală, dar există diferențieri simțitoare între instituțiile de învățământ. Apoi, oamenii au percepția aceasta și pentru că pe vremuri la liceele bune, la facultăți, erau locuri mai puține și se intra cu examen. Dar atunci, ca și acum, cine vrea să învețe, învață.

– Cum vedeți viitorul învățământului românesc?
– În opinia mea, învățământul are nevoie de o reformă radicală, nu doar din punct de vedere al motivării salariale, ci și al restructurării procesului de învățământ. Programele școlare trebuie refăcute, la fel manualele. Un manual nu poate fi bun cu o programă slabă. Apoi, trebuie reobișnuiți profesorii cu formarea continuă, trebuie făcute schimburi de experiență care să includă lecții deschise ținute de dascăli cu experiență. Sigur, și părinții își au locul lor în școală, și școala se bizuie pe sprijinul părinților, atât financiar dar și din punct de vedere al procesului educațional. Părinții ar trebui să fie partenerii dascălilor. Oricum, eu sunt optimist, pentru că învățământul românesc, întotdeauna după o perioadă de declin a avut puterea și resursele necesare pentru a se reface. A reușit acest lucru pentru că a fost și este slujit de oameni care știu ce au de făcut. Vorbesc aici de majoritate, nu despre excepții. Cred, însă, că se impune o reală descentralizare, o măsură care ar duce la o reală creștere a autonomiei școlare. Astfel, se sporește responsabilitatea conducerii instituției. Dacă îi dai libertate de decizie îi dai și responsabilitate.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 Răspunsuri “Prof. dr. Cornel Petroman, directorul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva”: „Copiii sunt oglinda societății”

  1. E scoala privata cumva liceu pedagogic ca nu știam Petroman e dumnezeul scolii inclusiv secretarele sunt instruite de el nu fac nimic fără voia lui asa da trăim în comunism inca

  2. Ar fi cazul sa se pensionaza Petroman.Tandemul Bologh – Petroman este de trista amintire. Bologh a disparut bin ceata. Petroman este vsustinut de nu stiu cine mahar de partid . Indiferent care partid Petroman trebuie sa dispara din viata publica. Este o relicva de triosta amintire.

  3. Are legatura acest articol publicitar cu candidatura dlui la functia de director la Peda ? Oare nu a obosit dupa atata „munca” in atatia ani ? Exiata viata si la pensie, sa stiti.

  4. Dupa scandalul cu parinti care isi fac flotant doar sa vina cu odraslele din alte cartiere la Carmen Sylva, dupa scandalul cu elevii ce invata seara, acum vine maestrul Petroman sa dea lectii de viata! El care sustine ca elevii sunt oglinda societatii uita sa zica ca sunt si oglinda profesorilor care de multe ori fac diferente intre elevi in functie de cat cotiteaza parintii. Cat despre parinti se observa comportamentul lor ca soferi, blocand tot bulevardul dimineata si seara, stationand pe trecerile de pietoni sau pe trotuar.

Lasă un răspuns