Preşedintele Eurogrup: Grecia trebuie să trimită până miercuri un plan pentru accesarea de fonduri de urgenţă

Guvernul Alexis Tsipras trebuie să trimită, până miercuri dimineaţă, un plan pentru accesarea de fonduri de urgenţă din partea Uniunii Europene, a declarat, marţi seară, Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.
„Guvernul Greciei ne va trimite o solicitare pentru accesarea de fonduri prin Mecanismul European de Stabilitate (ESM), până mâine dimineaţă, iar planul va fi analizat printr-o teleconferinţă a Eurogrup”, a declarat Jeroen Dijsselbloem la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.

„Sper că miercuri vor fi trimise propunerile şi vor putea fi reluate negocierile. Este prematur să fim optimişti, Grecia are nevoie de reforme credibile, asta aşteptăm”, a subliniat Dijsselbloem.

„A fost o discuţie bună, aşteptăm o solicitare pentru accesarea de fonduri de urgenţă, dar planul va fi însoţit de multe condiţii”, a spus ministrul de Finanţe al Finlandei, Alexander Stubb.

„Guvernul de la Atena trebuie să manifeste voinţa de a depăşi criza accentuată de organizarea referendumului”, a adăugat oficialul finlandez.

Tsipras va merge, miercuri dimineaţă, în Parlamentul European

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, va rosti, miercuri dimineaţă, un discurs în Parlamentul European, anunţă preşedintele instituţiei, germanul Martin Schulz.

„După o conversaţie telefonică pe care am avut-o cu domnul Tsipras, a confirmat că va veni miercuri la sesiunea plenară a Parlamentului European”, a transmis Schulz prin Twitter.

Alexis Tsipras l-a sunat marţi pe preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, înaintea summitului Eurogrup, explicându-i că economia greacă are nevoie urgentă de un împrumut.

Cetăţenii greci au votat în proporţie de 61% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,99% pronunţându-se în favoarea acestora.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE). Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.

mediafax.ro


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns