Povestirile-versuri ale unei cunoscute jurnaliste din Timişoara

Librăria „Esotera” găzduiește miercuri, cu începere de la ora 17, lansarea unei cărți mai puțin obișnuite. Ea se numește „Povestiri”, dar ascunde versuri între coperte, iar autoarea sa, Dana Șpac, este o cunoscută ziaristă din Timișoara, care a renunțat la presă pentru a deveni purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Timiș.

Despre volumul proaspăt apărut în colecția Poeți români contemporani a Editurii Brumar vor vorbi în această după-amiază Cornel Ungureanu, Marcel Tolcea și Lucian Vasile Szabo.

„În anii nouăzeci, Dana Șpac era o tânără jurnalistă frenetică, legată de publicații vii, poftitoare să afle cum a fost, cu adevărat, lumea de ieri și cum ar putea să fie cea mai bună lume cu putință: lumea de mâine… Dana Șpac a devenit <<purtător de cuvânt>> al unei instituții care numea alte responsabilități și alt tip de discurs. Un discurs care elimină orice divagație lirică, fiindcă (…) devenea un personaj exponențial, cu angajamente clare și, de ce nu, categorice.

Așa că sensibilitatea de odinioară, anunțând semnele poetice, trebuia pusă sub control. Devine, trebuie să devină, <<povestire>>. Reperele amintirii, câmpiile, copacii, frunzele, florile, semnele unui <<acasă>> inaugural își pot trăi metamorfozele: recuperează momente confesive numerotate tandru de <<purtătorul de cuvânt>>.

Camera, ușile, geamurile, încăperile sunt regăsite de poetul care trebuie să numească lumea prin care a trecut. Cum se trăiește aici, acum? Uneori autoarea își adaugă o anexă – un personaj care e alintat, pus să-și joace frumos rolul. Să-i joace rolul. Să existe în acest cotidian al povestirii. Sau prevestirii.

În fond, <<Povestirile>>/poemele Danei Șpac au încărcătura epică a unui autor care mai are multe de spus”, subliniază criticul literar Cornel Ungureanu.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare