O mică Ungarie a răsărit în centrul Timişoarei

Husari în carne şi oase, cu uniforme galonate şi chipie înalte, înarmaţi cu săbii de epocă sau cu puşti, au putut fi văzuţi ieri după-amiază în Piaţa Operei, unde a avut loc deschiderea oficială a unui festival în premieră, Zilele Culturale Maghiare din Timişoara, eveniment organizat de Asociaţia „Bastion”.

În parcarea de la Modex, trecătorii s-au lăsat ispitiţi de produsele culinare ungureşti, de vinurile din ţara vecină, de aromaţii colaci secuieşti, dar mai cu seamă de delicioasele tocăniţe la ceaun. Nu puţini au dat zor să vadă, să atingă şi, mai apoi, să cumpere câte ceva de la standurile meşteşugarilor maghiari, care au etalat pe strada Mărăşeşti obiecte de artă tradiţională, de la împletituri din pănuşe de porumb până la cutii de lemn pictate în roşu şi verde, costume populare, prosoape şi feţe de masă ţesute cu mâna, articole de sticlărie şi din piele.

Festivitatea de deschidere, la care a fost prezent şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a cuprins o ceremonie religioasă, alocuţiuni ale oficialităţilor care au subliniat însemnătatea manifestării pentru un oraş proaspăt uns drept Capitală Culturală Europeană a anului 2021. A fost apoi rândul husarilor să se bucure de atenţia generală, de aplauzele mulţimii şi de ocazia de a se lăsa fotografiaţi din toate unghiurile, iar prima seară de festival s-a încheiat cu spectacolul „Silvia, Prinţesa Ciardaşului” de E. Kalman, în interpretarea artiştilor de la Teatrul de Operetă din Budapesta.

Din programul zilei de astăzi fac parte o serie de activităţi pentru copii şi familie, iar de la ora 17, în Piaţa Operei vor cânta formaţia Alma, trupele Quo Vadis din Timişoara şi Republic din Ungaria. Seara se va încheia cu un Retro Party cu şlagăre maghiare, în Sala Mare a Teatrului „Csiky Gergely”.

Mâine, pe aceeaşi scenă în aer liber vor urca Dixieland Molnar, cu prelucrări de jazz din toate timpurile, şi trupa Bikini. În Sala Mare a Teatrului Maghiar se va juca, de la ora 18,30, spectacolul ”Opera Cerşetorilor” după piesa lui John Gay, regizat de Kokan Mladenovic şi adaptat de Goli Kornelia.

Foto: Adrian Pîclişan


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 Răspunsuri “O mică Ungarie a răsărit în centrul Timişoarei

  1. Bineanteles ca se gaseste cate unul care sa comenteze in dulcele stil mioritic! Infapt ce a fost in Piata Operei? S-au creat multiple ocazii de-ai cunoaste mai bine pe prietenii nostri maghiari, de a cunoaste valorile specifice – de la gastronomie, vinuri pana la imbracaminte si traditii – pe care ei se straduiesc sa le pastreze. Organizatorii au pregatit o suita de evenimente pentru toate varstele care s-au seasfasurat intr-un mod decent, civilizat, fara fum si manele, intr-un cadru cat se poate de european. Speram ca in vittor acest mod de organizare sa devina etalon pentru Timisoara! Felicitari celor care au organizat Zilele Culturale Maghiare! Ar trebui sa ne bucuram pentru bucuria prietenilor, vecinilor, colegilor nostri unguri!

  2. Noi timișenii trebuie să apreciem coaliția PNL- UDMR?
    De ce administrația PMT a Partidului ,,Național” Liberal nu a binevoit să comemoreze cu același fast ziua de 10 septembrie în care stins din viaţă Avram Iancu?…De ce oare în Timișoara anului 2016 eroii români nu sunt comemorați de administrația Partidului ,,Național” Liberal.

  3. Ar fi fost greu să scrieţi despre acest eveniment inainte să inceapă?Am primit o lecţie de la unguri cum trbuie să se desfăşoare un adevărat concert:sunet,lumină,spectacol.Bravo!

Lasă un răspuns