O expoziţie-meditaţie despre o fostă capitală culturală

Se ia o fostă capitală culturală europeană din România. Sibiul, să zicem. Se… descompune în factori primi, la vreme bună după ce şi-a trăit anul de glorie, iar dintre eşecurile ei se iveşte, liberă, arta de bună calitate.

O instalaţie alcătuită dintr-o roabă încărcată cu cărămizi. O alta întruchipând un fragment rozuliu de faţadă veche, renovată parcă în pripă, ca un element de butaforie în ajunul premierei spectacolului.

Mâinile de lemn ale unei marionete, jucând „ața” cu o pănglicuţă pe care scrie, ironic, „Plan de activitate”.

Sau piesa compusă din… saci negri de gunoi menajer, umpluți cu albume de artă contemporană, ori o videoinstalație specială, al cărei fond sonor trimite la imnul „Deșteaptă-te, române”.

Toate acestea sunt de văzut, de admirat și de folosit ca pretext de meditație la Galeria „Calina”, în expoziția-manifest „Rezoluție pentru/despre o Capitală Culturală” adusă la Timișoara de „Grupul Nos|tru”, o platformă critică de artă contemporană înfiinţată anul acesta la Sibiu, avându-i în componenţă pe Dan Raul Pintea, Casandra Vidrighin, Chris Balthes, Ștefan Radu Crețu, Lavinia Crețu, Kristina Rațiu Demuth şi curatorul Liviana Dan. Ce propun ei?

O mai atentă privire asupra unei titulaturi pe care a obținut-o, pentru 2021, orașul de pe Bega. Și, desigur, artă adevărată și vie, menită nu neapărat să găsească răspunsuri, cât să iște întrebările potrivite…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “O expoziţie-meditaţie despre o fostă capitală culturală

Lasă un răspuns