Nostalgie după copilăria de la Izvin

Filosoful Mihai Șora a descris pe contul personal de Facebook un episod din copilăria trăită la Izvin. Povestirea a trezit emoții în rândul admiratorilor bănățeanului, mulți dintre ei retrăind momente din propria copilărie.

”La începutul anilor ’20, locuiam în Izvin, unde tatăl meu era preot. Patru zile pe săptămână, tata făcea naveta la Timișoara, acolo având catedra de profesor. Mama și cu mine îl așteptam seara la gară, apoi reveneam împreună acasă. Dintre toate zilele săptămânii, vinerea era cea mai palpitantă: apărea la chioșc revista <<Lumea copiilor>>, iar tata nu uita niciodată s-o ia pentru băiețelul silitor și în pantaloni scurți care eram pe atunci.

Arșiță, ploaie, ninsoare ori vânt năprasnic, – niciodată n-am lipsit vinerea din gara comunei Izvin. Drumul până acasă îl făceam absorbit de lectura celor șaisprezece pagini ale revistei (și trecând, firește, prin cele nouă sute nouăzeci și nouă de gropi, hârtoape, surpături care-mi ieșeau în cale).

Mai târziu, ne-am mutat la Timișoara și am început să merg singur la chioșc, în căutarea revistei. De-a lungul timpului, multe lucruri, cărți și reviste mi-au dispărut din casă, pierdute ori șterpelite de vizitatori, însă <<Lumea copiilor>> am regretat-o cel mai mult: colecția cu numerele legate, an de an, unde i-am citit pentru prima oară pe Creangă, pe frații Grimm, Selma Lagerlöf, Andersen și La Fontaine, s-a evaporat fără urme.

Au trecut decenii de când nu am mai văzut revista copilăriei mele (deși am rămas la fel de silitor). Până aseară… Când, înfofolit în haine groase, cu mănuși, fular, căciulă, am ieșit din casă, – nu spre gara din Izvin, ci spre KFC-ul din Piața Romană, unde mă aștepta un domn care mi-a adus câteva numere dibuite de Luiza în peștera (numită okazii.ro) lui Ali Baba.

PS: Din motive meteorologice evidente, în fotografia de mai jos nu am pantaloni scurți”, a scris Mihai Șora pe contul de socializare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns