Nicolae Secoșan – patru decenii la microfon! Cel mai cunoscut comentator sportiv din vestul ţării se destăinuie (VIDEO)

– În 31 martie 1969, ați debutat în frumoasa meserie de crainic-reporter sportiv la radio. Era partida de fotbal Steaua – Universitatea Craiova, desfășurată la București. Cum a fost?
– Eram, la acea vreme, colaborator al Radiodifuziunii Române. Ion Ghițulescu m-a anunțat, într-o zi, că debutul meu se va produce mai devreme decât mă gândeam, iar eu, înaintea acelei transmisii, am avut o noapte albă, încărcată de inerentele emoții. Transmisia a început-o Ion Ghițulescu, după care… am intrat în direct! Doar primele fraze au fost greu de pronunțat, după care am mers cursiv.

Și de atunci au urmat...
– Alte 1.112 transmisii directe, nu doar din fotbal. Am comentat meciuri de handbal, baschet, rugby, volei, tenis.

Ați avut șansa să debutați și, ulterior, să faceți parte din profesionista familie a emisiunii „Fotbal minut cu minut”.
– Da, am avut plăcerea să lucrez alături de nume consacrate ca Gheorghe Minoiu, Ion Ghițulescu, Nicolae Soare, Dan Voicilă, Ion Mureșanu, Mircea M. Ionescu, Mircea Octavian Vintilă, Teoharie Coca-Cosma, Mircea Radu Iacoban, Grigore Ilisei, Vasile Arhire, Ion Ghiță, Victor Tudor Popa, Teodor Mateescu, Dan Ștefănescu, Corneliu Mihăilescu, Sebastian Domozină, Dumitru Pelican, Ilie Dobre, și lista ar putea continua. Am fost singurul bănățean din această echipă, preluând ștafeta de la Petre Petrișor.

– Deși ați fost și ați rămas un polist înflăcărat, niciodată nu s-a simțit în comentariile dumneavoastră acest lucru, dimpotrivă, nu o dată ați ridicat cota exigenței.
– Nu a fost ușor, a trebuit să fac o adevărată echilibristică între ceea ce aș fi vrut eu să se întâmple pe teren și cum au evoluat lucrurile. Și dacă n-am fost „suduit” de prea mulți, înseamnă că am reușit acest lucru.

– Care a fost cel mai dificil moment al carierei de comentator în direct?
– Atunci când am fost suspendat câteva luni, deoarece am relatat „prea obiectiv” un joc foarte slab al timișorenilor cu Gloria Buzău.

– Dar cel mai frumos?
– 1 octombrie 1980, meciul Poli- Celtic Glasgow, în urma căruia Poli s-a calificat în turul doi al Cupei Cupelor.

O altă mare satisfacție profesională o reprezintă înființarea Diviziei sport din cadrul Radio Timișoara.

– Dacă ar fi să o luați de la capăt, ați face altă meserie?
– După 40 de ani de viață frumoasă pe stadioane, în săli, la microfoanele sportive, unde dai peste tot felul de oameni, pot să spun un răspicat NU.

– Ați avut o mică reticență față de televiziune. De ce?
– Eu eram obișnuit cu ritmul radioului. Acolo, la TV, există și suportul imaginii. Or, la radio, comentatorul este cel care își face filmul meciului. Nu mi-ar fi fost dificil, dar am preferat să nu risc.

– S-a diminuat, în timp, impactul radioului?
– Da, dar nu cred că va dispărea. Rămâne pe mai departe, cred eu, una dintre cele mai rapide și credibile surse de informare.

– Ce sfaturi aveți pentru tinerii care se gândesc să îmbrățișeze cariera de comentator sportiv?
– În primul rând, să-și facă o exigentă autoanaliză legată de timbrul vocal, dicție, cunoștințe gramaticale, sportive și, nu în ultimul rând, de capacitatea de a fi în orice situație obiectiv în fața microfonului.

– Vă rugăm, în încheiere, să faceți o mică transmisiune, de această dată sentimentală, către cei care v-au apreciat și v-au păstrat în portofoliul sufletului.
– Acum nu o să vă spun dragi ascultători, ci stimați cititori, care de-a lungul deceniilor ați împărtășit împreună cu mine bucurii și necazuri în plan sportiv, v-aș ura ca, în continuare, să aveți parte doar de cele din prima categorie!

P.S. Interviul, însoţit de mai multe imagini, a fost publicat în suplimentul cu programe TV pentru săptămâna 15 – 21 ianuarie 2016 al cotidianului „Renaşterea bănăţeană” (aflat astăzi în vânzare la chioşcuri). Ne-am propus ca în ghidul TV, care apare în fiecare vineri, împreună cu ziarul şi cu suplimentul de anunţuri gratuite, să dedicăm coperta şi o pagină interioară unei personalităţi locale!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 Răspunsuri “Nicolae Secoșan – patru decenii la microfon! Cel mai cunoscut comentator sportiv din vestul ţării se destăinuie (VIDEO)

 1. Dle Secosan,primiți cele mai sincere felicitări si urări de bine cu ocazia mplinirii a 40 de
  ani de activitate sportiva .Da prin transmisiile Dvs.radio,ați participat la promovarea
  sportului ,a sportivilor si al echipelor din competiții.Multa sănătate si la mulți ani !
  Din Medison-SUA,dipl.ing.Mateiu

 2. Scuze -Cici M. si nu Gigi …..viteza nu ma apara in fata celor care m-au bucurat cu daruirea si performantele lor.

 3. Draga Nicule , Itzi multumesc pentru marile bucurii pe care ni le-ai transmis cu microfonul tau vrajit , ca ai evocat cu emotie si fascinatie stalucitele succese ale stelelor sportului romanesc dintre care n-au lipsit si banatenii nostri dragi ca Iolanda Balas , Hanzi Moser , Zeno Dragomir, sau Gigi Manolache ,Surdan , Petre Curcan,Dan Paltinisan , Anghel sau Iosif Lereter etc.
  Sunt convins ca prin interventiile tale ,modestia si spiritul obiectiv ne vei trezi mereu nostalgia lui Raul Bart , Ioan Chirila , Cristian Topescu , Radu Urziceanu ,Eftimie Ionescu si ai altor corifei ai jurnalisticii care au scris cu talent si majuscaule impreuna cu tine cartea de aur a sportului romanesc .
  Din Boston , prof. AL. Mangu .

Lasă un răspuns