Născuți pentru a cânta (FOTO/VIDEO)

Când anumiți copii se nasc cu talent și se joacă ușor cu acesta, omenirea devine mai bogată. Când însă acești copii se și întâlnesc și au alături părinți apți să le recunoască și să le susțină talentul, ia naștere un proiect cu adevărat inedit. În cazul pe care vi-l prezentăm astăzi, talentul evidențiat este cel muzical. Iar cei care până mai ieri păreau niște copii, dar care sunt deja tineri muzicieni, au constituit o trupă de muzică specială, căreia i-au ales un nume special: Peregrinii.

Totul a început ca o joacă

O joacă, așa a început tot, o joacă a unor copii care au crezut în ei, care au sperat și au muncit. După doi ani de… joacă profesională, trupa Peregrinii a găsit o felie de show-bizz neocupată și a profitat pe deplin.

Copii fiind la momentul în care au început să performeze pe scenă, mai făceau mici greșeli, dar charisma, dezinvoltura și profesionalismul cu care interpretau dădeau savoare chiar și eventualelor stângăcii. Publicul i-a îndrăgit, le-a oferit încredere și recunoaștere prin aplauze și prin dorința de a-i revedea în cât mai multe spectacole. Părinții le-au fost mereu alături, sprijinindu-i în tot ceea ce a însemnat investiții inițiale, organizare și, cel mai important, le-au oferit încredere și dragoste necondiționată.

Vârstele istorice ale Timișoarei, pe portativ

În această lume orientată cu precădere spre câștig sau profit imediat există mulți tineri talentați, dar sunt destul de puțini părinții care își încurajează și își îndrumă copiii spre o lume boemă, a spectacolului. O lume artistică în care primordiale sunt emoțiile, trăirile și abia apoi partea financiară, din păcate astăzi nu mai este, pentru mulți, idealul.

Tinerii din trupa Peregrinii sunt norocoși, deoarece sprijinul și deschiderea părinților îi propulsează mereu spre performanță. Povestea acestei trupe mi-a fost redată cu sufletul deschis de Sergiu Galiș, cel care mi-a vorbit, cu nedisimulată mândrie, atât în calitate de manager al trupei, cât și în cea de tată al unuia dintre componenții acesteia.

”Copiii mei”… aceasta e formula pe care o folosește, cu sclipire în ochi, atunci când îmi explică cum a evoluat fiecare și cum toți componenții trupei Peregrinii sunt speciali, multitalentați și ambițioși deopotrivă. Dragostea tatălui pentru istorie s-a transmis, evident, fiului Fabian Galiș și, mai departe, întregii trupe, astfel că membrii acesteia interpretează cu pasiune muzica etniilor din Banat din diferite perioade istorice.

De fapt, trupa Peregrinii prezintă un lucru inedit în România. Această formație de muzică world, cu un repertoriu din ce în ce mai bogat, ilustrează, prin melodiile interpretate, vârstele istorice ale Timișoarei, de la muzica medievală a castelanilor, la melodiile otomane ale vilayetului, muzica barocă a prințului Eugen și melodiile clasice din ”la belle epoque”.

Povești, emoții, vibrații…

Cei care dau viață acestei trupe, printr-un talent de necontestat și dragoste fără margini pentru muzică, sunt: Jacqueline Kohl, Lucas Kohl, Patrick Cojerean, Fabian Galiș, Silviu Dedu și Ioana Postaru. Lucas este elev de vârf la Liceul de Arte ”Ion Vidu”, Patrick este un percuționist de excepție, studiază cu profesori din țară și din străinătate și e un virtuoz la marimba și vibrafon.

Silviu e absolvent de chitară la ”Ion Vidu”, Fabian este multi-instrumentist, un adevărat talent la fluiere, cimpoi și clape, absolvent de pian la Școala de Arte, ca și Jacqueline, care studiază canto. Atunci când se reunesc, nu interpretează melodii pur și simplu, ci transmit povești, emoții și vibrații… Harul și talentul șlefuite și cizelate duc la performanță, iar ei sunt deja profesioniști în acest domeniu.

Trupa oficială a Muzeului Banatului

Peregrinii a devenit trupa oficială a Muzeului Banatului, iar cei care au mai văzut în ei un maxim potențial și cei care îi angajează pentru evenimente și spectacole sunt Primăria Timișoara, Casa de Cultură, Consiliul Județean și Casa Artelor. Toate câștigurile financiare realizate din diferite concerte sau evenimente se reinvestesc în instrumente, sală de repetiție, studio și spectacole.

De la o joacă, la o profesie

Viața acestor tineri este normală. Chiar dacă sunt deja recunoscuți și apreciați, nu uită să își trăiască adolescența și nu își neglijează studiile. Nu lipsesc de la ore nejustificat, mai cu seamă că în cadrul școlii ”Ion Vidu” e interzisă învoirea elevilor pentru evenimente externe, fără legătură cu școala. Fosta joacă a copiilor s-a transformat, în decursul anilor, în activitatea unei formații deja cunoscute și, prin profesionalismul de care dau dovadă acești tineri, se îndreaptă cu pași siguri spre o profesie. Denumirea trupei ”Peregrinii” este nume înregistrat și protejat.

Un an deja destul de ocupat…

Acest an este deja unul destul de ocupat, incluzând colaborări cu asociații și cluburi de dans. Întrucât se împlinesc trei secole de la cucerirea austriacă, eveniment considerat punct de cotitură în istoria Banatului, formația se pregătește cu conștiinciozitate de spectacole cu atmosfera militară a anilor 1700, muzica interpretată urmând a fi una cu iz de folclor urban. Peregrinii au norocul de a colabora, la Muzeul Banatului, cu specialiști și oameni ce iubesc istoria, dar și cu urmași ai lăutarilor vechi, pe care tinerii i-au întâlnit la sărbători și diverse evenimente. Astfel a apărut ideea reconstiturii vechiului imn al cartierului Fabric, la care lucrează acum, dar și colaborările prin care speră să ofere publicului spectacole deosebite.

Tot în acest an va fi reluat spectacolul de șah cu piese umane, o confruntare simbolică între armatele otomană și austriacă imaginată de ”peregrini” prin muzica lor. O idee a trupei a primit undă verde din partea Muzeului Banatului și se află pe agenda culturală a Consiliului Județean: în această vară se va desfășura Ziua Turnirului, o demonstrație de luptă medievală însoțită de muzică specifică. Tot în acest an s-au pus bazele unei colaborări cu clubul de dans Magnum, pentru un spectacol ce va ilustra, prin dans specific și pe muzică live interpretată de ”peregrini”, toate perioadele istorice ale Timișoarei.

Viitor pe portativ

În ce privește viitorul, Lucas se vede, desigur, muzician. În 18 aprilie va lupta în finala concursului celor mai buni pianiști din țară, la București. Repetă zilnic, ore în șir, la clape, iar la Peregrinii cântă la vioară, fluiere și chitară. ”Sincer, cred că muzica e viitorul meu, nu cred că scap…”, spune el, zâmbind. Pentru Patrick și Silviu, lucrurile sunt la fel de clare. Silviu e basist la Peregrinii, dar ca licean la Colegiul ”Ion Vidu”, i-a fost aproape chitara.” În viitor îmi doresc să am succes ca muzician,” spune el. Și Patrick e convins că viitorul lui e scris cu note muzicale.

Muzica spațiului, muzica scenei…

Fabian e licean la mate-info și își dorește să studieze arhitectura.”Iubesc științele exacte, văd bine în spațiu de când eram mic și am avut mereu succes în domeniul creațiilor de acest gen. Dar de la o vreme am ajuns să lucrez în propriul studio de mixaj audio și îmi iese! S-ar putea să am succes ca regizor de sunet, sincer nici eu nu știu…”, adaugă Fabian. Jacqueline își dorește să fie pe scenă și ca… actriță: ”Acum cânt, voce, chitară, clape… dar îmi plac cursurile de actorie. ”Poate voi avea succes”, spune ea.

Până atunci, ”peregrinii” fac ceea ce știu mai bine: oferă o altfel de muzică, una care ne ajută să ne amintim că în spatele a ceea ce suntem astăzi a existat o istorie și că și noi, la rândul nostru, facem istorie pentru ziua de mâine.

 


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns