Moment de referinţă pentru Naţionalul timişorean

Teatrul Național din Timișoara a trăit, în săptâmâna aceasta, un moment cu adevărat istoric. Este pentru întâia oară când instituța dispune de propria sa clădire, după ce Guvernul României a aprobat o Hotărâre care stabilește înscrierea Sălii 2 în inventarul bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Teatrului Național.

Sala 2, locul care a găzduit în ultimii ani o suită de spectacole memorabile, aplaudate cu frenezie de publicul timișorean, funcționează în fostul manej imperial din vremea împărătesei Maria Theresia, transformat în perioada comunismului în spațiu pentru activități sportive.

Acesta a fost lăsat ulterior în paragină, dar a fost în cele din urmă oferit Teatrului Național pentru 49 de ani prin Hotărârea Consiliului Local nr. 46/26.02.2008). Reamenajarea incintei s-a făcut cu aportul financiar al Ministerului Culturii, iar Sala 2 a fost inaugurată ca atare în 25 ianuarie 2010, cu o nouă configurație interioară și o nouă destinație.

“Teatrul Național Timișoara are propria identitate, redefinită prin Sala 2. Este pentru prima dată când teatrul are clădirea sa. Sunt convinsă că transferul acesta va însemna deschiderea unei noi etape în viața acestei instituții”, a declarat managerul TNT, Ada Hausvater.

Recentul vot al Guvernului are o mare încărcătură simbolică, având în vedere că spațiul teatral din Parcul Civic a dovedit că orice vis poate deveni realitate. Prin multifuncţionalitatea sa şi prin capacitatea de adaptare şi transformare, Sala 2 a devenit punctul în care Naționalul timișorean a deschis polemica modernității teatrului. La inaugurare s-a lansat ideea candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, iar în aceeași sală, în 2011, a fost constituită Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

De aproape un deceniu, pe scena Sălii 2 se spun unele dintre cele mai frumoase povești ale lumii, prin vocea actorilor Teatrului Național din Timișoara și a unei remarcabile serii de regizori din România și din străinătate.

”De anul acesta, înțeles de Consiliul Local al Municipiului Timișoara, de Primăria Timișoara și de Guvernul României, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara are o adresă unică de suflet, un spațiu care a inspirat și va inspira artiști din toată lumea, sper, pentru totdeauna, în artele spectacolelor”, a mai adăugat Ada Hausvater.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns