Mihaela Petrovici: „Este foarte important pentru un artist să aibă propriul repertoriu”

Izvor nesecat de talente, folclorul bănățean a dat, de-a lungul anilor, interpreți care ne-au încântat cu melodiile lor. Mihaela Petrovici este un nume din această galerie – a artiștilor care au făcut și fac cunoscută pe mai departe frumusețea muzicii populare din această parte de țară. Cu piese care prind la public, dar și cu o prezență scenică agreabilă, Mihaela Petrovici a reușit să își croiască un drum stabil în lumea artiștilor bănățeni.

De loc din Lugoj, „bănățeancă get-beget” – cum cu mândrie se recomandă – Mihaela Petrovici a debutat pe scena Festivalului Cântarea României, în anul 1984. A activat în Ansamblul IJTL, alături de colegi cu nume sonore, Vasile Conea, George Adam și Nelu Blidaru fiind doar câteva exemple. A decis, însă, să se reîntoarcă la Lugoj, și de atunci orașul natal îi este, pe mai departe, reședință. „Fiul meu, Luca, și-ar dori să ne mutăm la Timișoara, dar ne e mai bine la Lugoj”, mărturisește artista.

Încă de la începutul carierei, Mihaela Petrovici și-a dorit să aibă un repertoriu al ei, astfel că, pas cu pas, și-a creat un portofoliu de piese la care a scris atât textul cât și linia melodică. Astfel că, în prezent, se poate lăuda cu un repertoriu foarte bogat. „Am ținut mult la acest aspect – consider eu esențial. Este foarte important pentru un artist să aibă propriul repertoriu, pentru că, practic, el te reprezintă. Altfel nu ai cum să îți creezi un public al tău”.

Dintre piesele ei cele mai cunoscute amintim „Suflete pereche”, „Dumnezeu mă știe că mi-s om cinstit”, „Ai albit, bage, la tâmple”, „Mă uit în oglindă și mă mir”. Nu pot fi omise, vorbind despre repertoriu, cele „trei brâuri”: „Brâul muierilor”, „Brâul pătimașilor” și „Brâul pădurarilor”. „Eu provin din zona Banatului de pustă, dar Lugojul fiind aproape de Caraș-Severin, cunosc bine și folclorul Banatului de munte, unul de o frumusețe aparte. Și muzica Banatului de pustă este una specială. Aș pomeni, aici, de Soroc – un dans popular românesc, originar din zona de câmpie a Banatului”. „Mă inspir din viața de zi cu zi, din tot ce mă înconjoară”, mărturisește artista.

În urmă cu un deceniu, viața i-a făcut Mihaelei Petrovici un dar binecuvântat: atunci a venit pe lume Luca, fiul ei. Un copil despre care artista, ca orice mamă, vorbește cu dragoste și mândrie. Și ne oferă doamna Petrovici și un mic secret din bucătăria internă a familiei: „Lui Luca nu-i place muzica populară. Nici măcar nu mă lasă să cânt în casă”. Atunci când va crește, Luca vrea să devină medic. „Îi voi fi alături în orice decizie va lua. Pentru că dacă el e fericit, și eu sunt fericită”, mai spune Mihaela Petrovici.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Mihaela Petrovici: „Este foarte important pentru un artist să aibă propriul repertoriu”

  1. Mihaela Petrovici este la ora actuala cea mai buna voce a Banatului .Repertoriul ei este unul foarte bine ales , are melodii de o mare valoare si in scurt timp de la lansarea unei melodii , ea devine slagar . Nu e nunta ori petrecere unde sa nu se cante melodiile Mihaelei si iubitorii muzicii populare o indragesc foarte mult . Mihaela Petrovici este cu adevarat o artista desavarsita , are niste costume minunate si prezenta ei scenica este o incantare .

Lasă un răspuns