Mica Unire, sărbătorită cu mult fast de mai-marii urbei

Autoritățile alese și numite ale județului Timiș și ale Timișoarei, precum și numeroși conducători de instituții au fost prezenți, marţi dimineață, în fața Inspectoratului Județean de Poliție, pentru a marca împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Programul festiv s-a desfășurat pe o vreme neprietenoasă, cu ceață deasă și cădere de chiciură, ceea ce ar explica, măcar în parte, indiferența cu care au tratat timișorenii evenimentul, foarte puține persoane participând la această sărbătoare. Ceremonia s-a desfășurat pe platoul din fața poliției, unde se află și monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, cel dintâi domnitor al Principatelor Unite, care, pe lângă multe alte modernizări aduse în Țările Române, a fost și cel care a dat prima lege mai cuprinzătoare de organizare a acestei instituții.

Programul s-a desfășurat așa cum a intrat deja în tradiția zilei de 24 ianuarie. Pentru început a fost intonat Imnul Național, ale cărui acorduri au fost primite cu mâna la inimă de politicienii aflați în primele rânduri. A urmat apoi o slujbă religioasă, urmată de depunerea de coroane de flori la bustul lui Cuza. A defilat prin fața inspectoratului și garda de onoare, constituită din militari aparținând diverselor unități din județ.

Momentul final al ceremoniei l-a constituit Hora Unirii, la care au fost invitați să participe toți cei de față. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, s-a prins în horă alături de Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș, la mică distanță aflându-se și prefectul Mircea Băcală.
Mesaje de unitate

„Sărbătorim astăzi Unirea Principatelor Române. Mica Unire din 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Îmi doresc să sărbătorim această zi istorică ca un popor unit, nu ca unul dezbinat. România are nevoie de unitate și, mai mult decât oricând, noi, românii, trebuie să fim uniţi, să ne iubim țara și valorile naţionale, să ne cunoaștem istoria, trecutul și să pășim cu încredere spre viitor. Istoria ne-a demonstrat că am trecut peste orice greutate doar uniți”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Despre crearea României moderne începând cu 24 ianuarie 1859 a vorbit și primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care a menționat că în deceniile următoare s-a creat un stat cu instituții puternice și funcționale, fiind posibilă dobândirea independenței în 1877, precum și înfăptuirea României Mari, la 1 Decembrie 1918.

Din păcate, mai puțin de 30 de timișoreni au asistat la întregul eveniment, dintre toți atrăgând atenția un bătrân în vârstă de peste 90 de ani, care a menționat că a fost prezent și anul trecut de 24 ianuarie la această sărbătoare, precum și un tânăr care ținea desfășurat un mare steag tricolor pe care scria „Basarabia e România”. Unirea în cuget și-n simțiri rămâne, din păcate, mai mult în declarațiile politicienilor și în cărțile de istorie.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns