„Meating”, o expoziţie şocantă, la noua ediţie „Baroque||Urban”

Nuduri umane de dimensiuni monumentale, făurite din lut acoperit cu un strat de silicon pigmentat ce imită textura pielii, îmbiind la atingere, figuri groteşti şi feţe schimonosite, expresive, personaje istorice precum Hitler sau Kim Jong-un reprezentate nu în postura de tirani, ci în aceea de personaje aflate la limita nebuniei, monştri gigantici cu chipuri şi trupuri omeneşti. Acestea vor putea fi văzute, începând de astăzi, în sălile de la etajul al doilea al Muzeului de Artă Timişoara, spaţii ce găzduiesc expoziţia semnată de Virgilius Moldovan şi prezentată în contextul celei de a doua ediţii a festivalului de artă contemporană „Baroque||Urban”, o manifestare culturală care s-a bucurat de un mare succes încă de la lansarea care a avut loc în 2016.

„Virgilius Moldovan trăieşte actualmente la Viena şi este una dintre figurile importante ale artei contemporane nu numai româneşti, ci şi internaţionale, iar legătura dintre arta sa hiper-realistă, şocantă şi epoca barocă poate fi făcută prin intermediul lui Franz Xaver Messerschmidt, sculptorul ale cărui capete umane, create în perioada barocului austriac târziu, au reuşit la vremea lor să şocheze în egală măsură ca piesele din expoziţia de faţă, pe care invitatul nostru a intitulat-o <>”, a explicat ieri Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă, adăugând că proiectul artistului este unul senzaţional, o noutate absolută pentru instituţia de la Palatul Baroc, dar şi o regândire a urâtului, obscenului sau monstruosului. El a mai subliniat că expoziţia va rămâne deschisă la Timişoara vreme de două luni şi că se aşteaptă ca mii de vizitatori să-i treacă pragul.

„Acest demers plastic este o propunere de reflexie asupra existenţei umane şi asupra inserţiei artei în viaţa socială, asupra istoriei în evoluţia ei. Ea are un nivel iconografic, al poveştii şi personajului recognoscibil, a faptului real de la care pleacă fiecare lucrare, dar şi un nivel endocrin, al emoţiilor, care permite un atac decisiv la intimitatea privitorului. Sper ca oamenii fără prejudecăţi să vină să vadă această expoziţie care oferă, printre altele şi o perspectivă critică asupra convenţiilor şi a criteriilor de frumuseţe standardizată ale lumii contemporane. Orice individ e un unicat absolut, care are frumuseţea sa”, a punctat Virgilius Moldovan. Vernisajul va avea loc astăzi, la ora 18,30, şi tot atunci publicul va putea interacţiona cu instalaţia „flux ID” creată de tânărul artist Vlad Jelmărean, debutant pe scena „Baroque||Urban”.

FOTO: C. DUMA


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns