Marius Țeicu: „Atunci când mă întorc la Timișoara, eu vin de fapt… acasă”

– Domnule Marius Țeicu, sunteți un nume de referință al muzicii românești, un artist complet, care ne-a oferit de-a lungul anilor atâtea momente frumoase pe care le-am trăit în mirajul portativului. Noi, bănățenii, vă iubim într-un mod puțin diferit, ca pe un fiu al acestei zone. Ce loc continuă să ocupe în inima dumneavoastră Timișoara?

– Este pentru mine dragul oraș al copilăriei mele. Sunt născut la Reșița, dar la vârsta de doi ani, împreună cu părinții mei, ne-am mutat la Timișoara. Aici am făcut școala elementară, bineînțeles cea de muzică, apoi Liceul de muzică.

La terminarea liceului, am plecat la București, la Conservator. Deci, până în 1963 am locuit la Timișoara, unde trăiesc în continuare mama mea, sora, cumnatul, verișoarele și nepoatele mele.

Atunci când mă întorc la Timișoara să-i văd, eu vin de fapt acasă!

– Sunteți născut într-o zi, 9 mai 1945, care a adus o mare izbândă continentului european. V-ați simțit, pe undeva, „dator” să fiți un învingător în viață?

– Dumnezeu mi-a dat norocul de a fi de multe ori învingător și, pentru aceasta, îi mulțumesc Lui și familii mele.

– Cum se derulează astăzi o zi obișnuită din viața seniorului Marius Țeicu?

– Încă mai lucrez compunând melodii pentru câțiva copii foarte talentați, iar atunci când pot și atât cât pot îmi ajut familia pe diferite planuri.

– Ați compus peste cinci sute de melodii de muzică ușoară, multe dintre ele devenite șlagăre ne neuitat, pe care lumea le fredonează și astăzi. Care sunt atuurile acestor piese ale anilor 70 în fața așa-ziselor „hituri” de astăzi?

– Am marele noroc că unele piese compuse de mine în anii ’70 încă se cântă și astăzi. Despre faptul că ele, după atâția ani, sunt încă iubite și fredonate, trebuie să-i întrebați pe iubitorii de muzică despre atuurile acestor melodii.

– Pe vocea cărui interpret sau a cărei interprete credeți că s-au mulat cel mai bine compozițiile dumneavoastră?

– Atunci când compuneam un cântec nou, îmi „suna” în minte vocea interpretului căruia îi voi încredința melodia respectivă. În aceste condiții, se realiza o unitate artistică între melodie, interpret, mai apoi text și orchestratia piesei. Îi iubesc pe toți interpreții care mi-au cântat melodiile, mulțumindu-le pentru talentul și dăruirea lor.

Eu împreună cu ei formăm o adevărată familie de prieteni care se iubesc și se respectă.

– Cărui interpret(ă) de astăzi i-ați încredința piesele dumneavoastră?

– Sunt mai mulți tineri cântăreți talentați cu care mi-aș dori să colaborez, dar mai este timp să se întâmple și acest lucru. Poate mâine, poate… cândva.

– Ați avut privilegiul să întâlniți în viață acea atât de râvnită dragoste la prima vedere. A fost doar destinul sau ați avut harul „să citiți printre rânduri” că este vorba de iubirea vieții?

– Am avut șansa să o întâlnesc pe Rodica, viitoarea mea soție, în vara anului 1974. A fost cu adevărat o iubire la prima vedere. Până atunci, credeam că așa ceva este de domeniul poveștilor, dar iată că, într-adevăr, s-a întâmplat.

– Ce mai face fiica dumneavoastră, Patricia? Dar cei doi nepoței?

– Sunt bine. Patricia are un after school de care se ocupă cu dragoste și mult devotament, nepoții au crescut, Casandra are cinci ani și jumătate, iar Andrei este în clasa a treia, având opt ani și jumătate. Ei sunt „lumina mea”.

– Ați făcut parte dintr-un trio de excepție, alături de Olimpia Panciu și Mihai Constantinescu. Vă mai întâlniți, mai țineți legătura? Ați rămas și dincolo de scenă același „trio zâmbet și deloc tristețe”?

– Desigur, la vârsta asta toți avem o mulțime de probleme, timpul este scurt, dar vorbim la telefon și, destul de rar, ne mai și întâlnim.

Dar toți trei ne aducem cu drag aminte de minunatele momente petrecute împreună la realizarea show-urilor de televiziune sau de spectacolele susținute în țară sau străinătate.

– Suntem la început de an. Vă rugăm să transmiteți câteva cuvinte locuitorilor din această parte de țară.

– Dragii mei timișoreni, vă doresc din tot sufletul ca acest an să vă aducă în primul rând multă sănătate, îndeplinirea tuturor dorințelor voastre, liniște sufletească și multă IUBIRE. Al vostru, Marius Țeicu!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns