Mai multe concursuri de duatlon? >> Corneşti, Orţişoara şi Călacea sunt principalele localităţi rurale vizate de CS Ride Competition pentru un grand-prix cu premii consistente

Multiplul campion naţional de triatlon şi duatlon Ciprian Bălănescu are în vedere organizarea, alături de prietenii săi Francois Vulliet şi Vasile Goşa, prin clubul Ride Competition, a mai multor concursuri în zona Orţişoara. Iarcuri Corneşti Trophy a devenit deja o competiţie cunoscută în judeţul Timiş, oferind premii generoase participanţilor. Ambiţiile celor care conduc structura sportivă menţionată sunt mari, asemenea întreceri de duatlon (alergare şi bicicletă) putând fi organizate în 2016, sub forma unui grand-prix, şi la Călacea şi Orţişoara.

„Prioritară pentru clubul Ride Competition este susţinerea mea ca sportiv profesionist. În momentul de faţă, Vasile Goşa şi Francois Vulliet încearcă să-mi asigure condiţii pentru a face performanţă. Următorul obiectiv este să fim la fel de buni în privinţa organizării competiţiei de duatlon Iarcuri Corneşti Trophy. Vrem să menţinem ştacheta ridicată şi să ţinem şi alte concursuri, este o zonă frumoasă între Orţişoara şi Corneşti. Ne-am gândit şi la un grand-prix care să cuprindă mai multe competiţii, incluzând aici şi Călacea, dar asta necesită mult timp şi multă muncă. La nivel de sate noi vrem să oferim premii consistente, iar aici mă refer la biciclete. În 2015 am dat 15 biciclete de calitate superioară la fiecare categorie de vârstă”, ne-a mărturisit Ciprian Bălănescu.

El semnalează şi unele probleme existente la nivelul Ministerul Tineretului şi Sportului şi al federaţiilor de resort: „Aş vrea să văd că vin juniori din spate, îmi doresc un sistem mult mai bine pus la punct. Vreau să văd cât mai mulţi oameni implicaţi care să promoveze sportul în rândul copiilor la nivel de sate, unde nu există o promovare puternică. Nici în oraşe nu se implică autorităţile foarte mult, concursurile actuale sunt ţinute de sponsori privaţi. Nu există programe implementate de Ministerul Tineretului şi Sportului, deşi cred că asta este de datoria lor. Eu vorbesc din punctul de vedere al unui sportiv, nu al unui om politic care încearcă să se pună într-o postură bună pentru a fi ales într-o funcţie publică. Eu spun ce se întâmplă astăzi în România: tot ce se organizează la nivel de sport de masă vine de la oameni pasionaţi de fenomen care vor să facă ceva pentru sportul din România. Nici la Timişoara nu prea simt că sunt organizate competiţii de masă, probabil că sunt făcute doar ca să figureze pe nişte hârtii”.

 

Multe realizări, dar şi un regret. Învins de sistemul birocratic!
Ca sportiv, Ciprian Bălănescu a avut un an plin de realizări, păstrându-şi dominaţia internă în concursurile de triatlon şi duatlon. El are şi un regret, mare, ce-i drept, şi anume ratarea din motive birocratice a participării la mondialul din Australia. Sportivul timişean a fost nevoit să-şi rezolve singur problemele legate de viză, transport şi cazare, nereuşind să obţină în timp util toate actele necesare pentru a-şi putea planifica lunga călătorie în emisfera sudică. Şi spune lucrurilor pe nume: „Pe plan intern a fost un an aşa cum mi l-am stabilit de la bun început, cu multe titluri naţionale, însă pregătirea tuturor actelor pentru campionatul mondial din Australia a fost partea cea mai grea. În loc să mă pregătesc ca un sportiv profesionist, a trebuit să mă ocup personal de tot ce ţine de viză, cazare, bilete de avion, pentru că sistemul este în aşa fel organizat încât cei în măsură să rezolve aceste probleme nu au făcut-o, deşi este obligaţia lor, iar mă refer aici la Federaţia Română de Triatlon şi la Ministerul Tineretului şi Sportului. Este dezorganizare!”.

 

Susţinătorii performanţei
Şi totuşi, există şi oameni care îl ajută. Pe lângă Francois Vulliet, Vasile Goşa şi Romeo Dunca, el îl nominalizează şi pe Aleodor Sobou, primarul comunei Orţişoara: „În România nu este uşor să fii sportiv profesionist, tocmai de aceea mă bucur să am alături oameni care înţeleg ce înseamnă performanţa şi care mă susţin mereu, aşa cum este şi domnul Aleodor Sobolu, primarul Orţişoarei, care tot timpul a fost alături de mine, susţinându-mă pentru orice am avut nevoie”.

 

Obiective îndrăzneţe
Ciprian Bălănescu şi-a fixat obiectivele pentru 2016: „Ştiu ce vreau să fac, ştiu ce îmi doresc în acest an. Mi-am propus ca obiective participarea şi clasarea pe una din primele trei poziţii la Campionatul Mondial de Duatlon, la fel şi la Campionatul European de Duatlon şi la Campionatul European de Cros-Duatlon, care se va desfăşura în România, la Târgu Mureş. Pe lângă toate aceste competiţii, vreau să-mi menţin poziţia de lider în triatlonul românesc şi să câştig toate competiţiile organizate pe plan intern. Mă antrenez şi pe partea de nataţie, mai puţin comparativ cu anii trecuţi, dar o fac în continuare şi îmi doresc să iau toate titlurile de campion naţional, inclusiv, ca noutate pentru 2016, să fiu primul la Ironman, proba supremă în triatlon, cu 3,8 kilometri în bazin, 180 de kilometri pe bicicletă şi 42 de kilometri alergare. Vreau să ies şi aici campion al României, îi anunţ pe ceilalţi concurenţi că mă pregătesc temeinic şi că vin să câştig!”.

Pentru a nu-şi întrerupe pregătirea, el a avut liber doar două zile, înainte de Crăciun: „Vacanţa mea de iarnă a însemnat venirea mea la Timişoara pentru două zile la serbarea unui copil pe care îl iubesc foarte mult, la familia mea adoptivă”.

Sâmbătă, Ciprian Bălănescu va pleca în Portugalia, la Monte Gordo, pentru un stagiu de pregătire de două luni alături de lotul olimpic de atletism, printre cei care vor face deplasarea aflându-se şi Marius Ionescu, singurul român calificat la Jocurile Olimpice de la Rio în proba de maraton.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns