Mai citesc timişorenii? Şi, dacă da, ce?

Mai citesc timişorenii? Şi, dacă da, ce? Într-o lume în care viaţa pare să se mute online, ce se întâmplă cu „bătrânele” cărţi, cu slova tipărită, cu literatura? De scris, ştim sigur, se scrie. Şi încă mult, dacă e să ne luăm după frecvenţa apariţiilor editoriale de ultimă oră şi după numărul lansărilor.

Ne putem lăuda cu scriitori autohtoni de bestseller-uri şi ne mândrim cu faptul că unul dintre ei, Igor Bergler, autorul romanului de succes „Biblia pierdută”, s-a născut în urbea de pe Bega.

Un alt prozator român, Eugen Ovidiu Chirovici, după destule titluri publicate în țară, a devenit celebru abia după ce s-a mutat în Marea Britianie. Thrillerul său „Cartea oglinzilor” a fost declarat „fenomen editorial internațional“, s-a vândut în peste 38 de state din toată lumea, printre care Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Italia, Spania și va fi lansat în România în 4 februarie.

Chiar dacă, dintotdeauna, cărțile au un destin al lor, adesea imprevizibil, merită să aflăm câte ceva despre cei care îl construiesc, cititorii de astăzi și preferințele lor, iar un tur prin librăriile importante din oraș ne poate da o idee în această direcție.

De data aceasta, poposim mai întâi la cea mai nouă dintre ele, cu un nume simpatic – „La Două Bufnițe” – și o viață culturală extrem de intensă, bogată în evenimente dintre cele mai diverse, de la vernisaje la lansări de carte, de la proiecții de film la sesiuni de lectură publică pentru copii.

„La Două Bufnițe”, primul Top-Ten

La nici două luni de la deschidere, eleganta librărie din Piața Unirii știe exact ce vrea, iar tinerele Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan, bufnițele-gazde, sunt în măsură să ne dea informații detaliate despre titlurile din Top-Ten-ul cărţilor celor mai vândute în decembrie.

„Intenționăm să alcătuim o asemenea listă la finele fiecărei luni. Prima dintre ele clasează pe locul I romanul <<Disco Titanic>> de Radu Pavel Gheo. Pe al doilea stă cartea << Confesiunile unui cafegiu >> de Gheorghe Florescu, pe al treilea, albumul aniversar <<Eugeniu de Savoya 300>>, publicat de Ariergarda. Îi urmează <<Un ev enorm și delicat. Poeți ai veacului de mijloc și ai Prerenașterii franceze>>, tălmăciri și glose Șerban Foarță, la egalitate cu cartea Danielei Rațiu, <<Măcelarul îi citea pe ruși >>”, ne spune Oana Doboși-Potcoavă.

Tot de la ea aflăm că, în partea a doua a topului de la Bufnițe, se regăsesc „Un băiat numit Crăciun”, de Matt Haig, „Fetița căreia nu-i plăcea numele său” de Elif Shafak și „Casa Heap” de Edward Carey, ambele clasate pe locul al șaselea. Pe al șaptelea se situează „Punk Requiem” de Goran Mrakic, pe al optulea – „În căutarea lui Audrey” de Sophie Kinsella, poziția a noua este ocupată de „La Tolce Vita” (Robert Șeban în dialog cu Marcel Tolcea), iar a zecea – de cartea „Jurnal fantasmatic”, semnată de Tudor Crețu.

Cel dintâi top al vânzărilor din librărie înclină serios balanța către autorii timișoreni și către străinii traduși în cadrul colecției Polirom Junior, iar Oana Doboși-Potcoavă ne spune și de ce se întâmplă astfel.

„Șase dintre titlurile din listă au fost lansate la noi. Altele au fost promovate duminică de duminică, la sesiunile de lectură pentru copii sau când am serbat Ziua Polirom Junior, iar o a treia categorie a fost cea a cărților care s-au bucurat de vizibilitate prin locul în care au fost expuse. Iubim Timișoara, mizăm pe scriitorii ei, până și produsele handmade pe care le comercializăm aici sunt creații ale unor artiști din oraș”, ne spune ea, adăugând că nădăjduiește ca „La Două Bufnițe” să se fixeze în conștiința consumatorului local de cultură ca o prezență vie, ofertantă pentru toate tipurile și… vârstele de cititori, de la cei mici care umplu librăria în fiecare weekend până la seniorii care o descoperă cu bucurie.

„Spioana” lui Coelho, pe locul I

La Cărtureștii de pe strada Mercy, librarii încearcă să ne convingă că topul lunii decembrie n-ar fi destul de relevant în legătură cu cititul și cititorii casei, întrucât sărbătorile de iarnă golesc oricum rafturile de cărți, în condițiile în care toată lumea caută cadouri. Pentru ei, edificator ar fi intervalul septembrie – noiembrie, și volumele cele mai solicitate în toamna anului trecut.

„<<Spioana>> lui Paulo Coelho s-a aflat pe locul întâi, pe al doilea a fost bloggerița româncă Ioana Chicet-Macoveiciuc, cu al său <<Te iubesc, orice-ai face!>>, iar pe al treilea, în alt registru, <<444 de fragmente memorabile ale lui Neagu Djuvara>>. Robin Sharma, cu volumul <<Călugărul care şi-a vândut Ferrari-ul>> ocupă poziţia a cincea din top, Adi Hădean, cu <<24 centimetri>> – pe cea de-a şasea, iar pe a şaptea stă din nou Chicet-Macoveiciuc, de data aceasta cu <<O să te ţin în braţe cât vrei tu şi încă o secundă>>. <<1984>> a lui George Orwell se clasează pe locul al şaptelea, urmată, în ordine, de <<Eleganţa ariciului>> de Muriel Barbery, <<Fluturi III>> de Irina Binder şi <<Înainte să te cunosc>> de Jojo Moyes”, ne informează cei de la Cărturești.

De la J.K. Rowling la… Irina Binder

Trei dintre titlurile menționate de ei apar și în topul vânzărilor înregistrate la Cartea de nisip. Coelho, cu aceeaşi carte, se regăseşte şi aici pe locul I, urmat însă de „Harry Potter şi copilul blestemat”, de J.K. Rowling, John Tiffany și Jack Thorne, apoi de Lucian Boia, cu „Un joc fără reguli”.

Volumul III din „Fluturi” de Irina Binder e ocupantul celei de-a patra poziții. Îi urmează, descrescător, „444 de fragmente memorabile cu Neagu Djuvara”, „Am ales România” de Clotilde Armand, „Harry Potter şi prizonierul din Azkaban”, „Insomnii” de Irina Binder, „Fata din tren” de Paula Hawkins şi „Scurtă istorie a Timişoarei până la 1716”, de Cristian Vicol.

În dulcele stil clasic

Un alt model de Top Ten descoperim la distanță de centrul urbei, la Compeg, mica librărie din zona Soarelui. Situată la câțiva pași de Școala Generală nr. 30, aceasta are o clientelă stabilă compusă preponderent din copiii care îi calcă pragul în căutare de rechizite, articole de papetărie și literatură din lista lecturilor obligatorii.

Aici, cele mai vândute cărți sunt …”Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, „Miorița”, „Moara cu noroc” de Ioan Slavici şi „Romanul adolescentului miop” de Mircea Eliade.

„Profilul nostru este unul școlar, fapt reflectat și de acest top. Este adevărat că oferta noastră cuprinde și lucrări de beletristică, într-un număr nu foarte mare, dar cititorii interesați sunt prea puțini. Ne mai vizitează, când și când, câte unul, dar nu întreabă de vreun titlu anume, nu vin țintit să caute o carte sau alta. Se opresc la raft, se uită la volumele expuse, însă, din păcate, nu la prima copertă sau la conținut, ci direct la preț. Ba unii sunt atenți la grosimea cărții, ca și cum ar vrea să vadă dacă merită… investiția, raportat la numărul de pagini… E trist, dar aceasta este realitatea”, ne mărturisește una dintre librărese.

Oricum, mult sau puțin, selectiv sau haotic, după buzunar sau după pofta inimii, în funcție de ceea ce e la modă sau nu neapărat, Timișoara citește.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns