LOVITURĂ de STAT şi violenţe în Turcia. Armata a anunţat instaurarea LEGII MARŢIALE

O tentativă de lovitură de stat a avut loc vineri seară în Turcia. Premierul a anunţat că aceasta ar fi fost înnăbuşită şi că forţele armate au fost chemate să facă „ce trebuie să facă”. Pe de altă parte, generalii susţin că ar fi preluat controlul instituţiilor guvernamentale din întreaga ţară. La Istanbul, Podul Bosfor şi Podul Fatih Sultan Mehmet au fost închise vineri seara. Pe străzile din Istanbul au fost scoase tancurile armatei şi militari înarmaţi, în timp ce cerul metropolei era brăzdat de avioane de luptă care zburau la altitudine mică.

2.22 Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, a declarat la Antena 3 că mai mulţi lideri ai grupării care a orchestrat lovitura de stat au fost arestaţi şi că deţine informaţii potrivit cărora lovitura de stat ar fi fost deja înnăbuşită.

UPDATE 2.16 Vicepremierul Numan Kurtulmus afirmă că AKP, partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), încă deține puterea guvernamentală în Turcia.

UPDATE 2.08 Secretarul american de stat, John Kerry, a declarat că este la curent cu tentativa de lovitură de stat din Turcia și speră că în această țară va fi „pace și stabilitate”. „Am văzut informațiile, dar deocamdată nu am mai multe detalii. Sper că va fi pace, stabilitate și continuitate în Turcia, dar nu am nimic de adăugat cu privire la ceea ce se întâmplă chiar acum”, a spus Kerry, aflat în vizită la Moscova.

Departamentul american de Stat a cerut cetățenilor americani aflați în Turcia să caute un loc de refugiu și să rămână în spații închise. Ambasada SUA la Ankara a confirmat că s-au auzit focuri de armă în capitala turcă.

UPDATE 2.00 Armata a deschis focul asupra manifestanţilor pro-Erdogan din Piaţa Taksim, potrivit AFP, care notează că 17 poliţişti ar fi fost ucişi în momentul în care s-a tras spre mulţime.

UPDATE 1.50 Insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar puciul va fi dejucat, spune un oficial de rang înalt. El a recunoscut însă că forțele de securitate se confruntă în continuare cu unele dificultăți în unele sectoare din Ankara și Istanbul. Oficialul guvernamental dă însă asigurări că forțele loiale Executivului încep să redobândească controlul asupra elementelor care încearcă să răstoarne guvernul.

UPDATE Președintele american Barack Obama a fost informat vineri despre ceea ce Casa Albă a numit „situația în desfășurare” din Turcia, partener NATO și un aliat al SUA în lupta împotriva grupării Stat Islamic. „Echipa de securitate națională a președintelui l-a informat despre evoluția situației din Turcia”, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA. „Președintele va continua să fie informat regulat”, a adăugat el.

Ministerul britanic de Externe anunță că este îngrijorat de evenimentele „în desfășurare la Ankara și Istanbul”. Cetățenii britanici sunt sfătuiți ca până la clarificarea situației să evite locurile publice și să dea dovadă de vigilență.

UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a lansat un apel la evitarea ‘oricărei confruntări mortale’ în Turcia, unde vineri seară era în desfășurare o tentativă de lovitură de stat. „Problemele Turciei trebuie să fie rezolvate cu respectarea Constituției”, a spus șeful diplomației ruse într-o conferință de presă comună cu secretarul de stat al SUA, John Kerry.

UPDATE Liderul celui mai mare partid de opoziție din Turcia, Kemal Kalicdaroglu, de la Partidul Republican al Poporului (CHP, de centru-stânga), s-a declarat împotriva loviturii de stat, într-o serie de postări pe Twitter, afirmând că țara a „suferit mult” din cauza puciurilor din trecut

UPDATE 1.40 Un oficial guvernamental a declarat că Erdogan se afla în vacanţă într-o staţiune turcă de pe coasta Mării Marmara şi că se va întoarce la Ankara.

UPDATE 1.38 Mii de oameni încep să se strângă în Piaţa Taksim. Armata a încercat să risipească mulţimea ieşită în stradă la apelul preşedintelui Erdogan şi au avut loc mai multe ciocniri. Poliţia se pare că este de partea susţinătorilor lui Erdogan.

1.35 Turcia: Ministrul pentru afaceri europene, Omer Celik, cere soldaților să nu se supună ordinelor primite de la liderii loviturii de stat. „Nu vom ceda această democrație până la ultima noastră suflare”, a spus Celik.

UPDATE 1.34 Clădirea Parlamentului este înconjurată de tancuri, potrivit martorilor citaţi de presa internaţională. Elicoptere militare turce au deschis vineri noaptea focul asupra sediului din Ankara al Serviciului Național de Informații al Turciei, relatează agenția de presă Anadolu. De asemenea, la aeroportul din Istanbul s-au tras mai multe tiruri de armă. Potrivit unor surse, pe Aeroportul Ataturk s-ar afla un grup de aproximativ 50 de români.

1.29 Iranul a anunţat că închide graniţa cu Turcia.

UPDATE 1.26 Televiziunea publică din Turcia este acum sub controlul forţelor armate. Toate scripturile citite de prezentatori sunt aprobate de şefii armatei, iar o prezentatoare s-a referit la Erdogan cu termenul de „trădător”.

UPDATE 1.15 O explozie puternică s-a auzit la Ankara în preajma sediului postului public de televiziune. Mai multe aparate de zbor survolează Capitala şi din mai multe elicoptere s-a tras. O a doua explozie s-a auzit la Ankara după un tir tras dintr-un elicopter.

1.10 Preşedintele Erdogan ar fi cerut azil politic în Germania, potrivit unor surse, însă autorităţile germane nu i-au permis intrarea în ţară.

Update 1.00 Declarația președintelui Erdogan a fost făcută pe aplicația Facetime, dintr-o locație necunoscută. Potrivit CNN Turk, el i-a îndemnat pe cetățeni să iasă pe străzi să protesteze împotriva loviturii. „Voi veni în piață în Ankara”, a spus Erdogan, promițând că autorii loviturii vor primi „pedeapsa cuvenită”.

Acțiunea este opera unor ofițeri de rang inferior, care s-au răsculat împotriva superiorilor lor, a mai adăugat Erdogan.

Update 00.52 Canalul televiziunii publice din Turcia a difuzat vineri noapte un comunicat al „forțelor armate” anunțând proclamarea legii marțiale și restricții de circulație pe întreg teritoriul turc, informează AFP.

„Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia… Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine”, a indicat printre altele un comunicat semnat de „Consiliul păcii în țară”, care afirmă că „a luat controlul în țară”, în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

Update 00.44 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în contextul posibilei lovituri de stat militare, că „Turcia va depăşi acest moment”.

Update 00.41 Pe străzi se văd tancuri și militari înarmați. Accesul la Facebook și alte rețele de socilizare a fost închis.

Update 00.35 Sediul televiziunii de stat a fost ocupat de militari. A fost citită o declarație potrivit căreia Turcia va avea o nouă Constituție, iar țara va fi guvernată democratic.

Update 00.33 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că lovitura este opera unui grup militar minoritar, scrie The Guardian.

Update 00.31 Oamenii au început să iasă pe străzi. S-au format cozi la bancomate, unde lumea încearcă să retragă bani. Restaurantele și terasele se închid.

Update 00.29 Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este în vacanță și nu se află în țară. CNN Turk a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță

Update 24:00 Potrivit unei agenţii proguvernamentale, şeful Statului Major ar fi fost luat ostatic de către militarii pucişti. Alte informaţii fac referire la lupte între poliţie şi armată. Pe străzi se aud din ce în ce mai des focuri de armă.

Update 23:53 Premierul a denunţat „o acţiune militară ilegală” şi a declarat că „nu este vorba despre o lovitură de stat”. „Turcia nu va permite ncio iniţiativă care să lezeze democraţia”, a declarat premierul care a promis că autorii acestei revolte vor plăti „cel mai scump preţ” în urma acestei revolte.

Update 11:46 Armata turcă a dat o declaraţie potrivit căreia a preluat controlul. Armata a mai precizat că relaţiile externe actuale vor continua şi că „legea trebuie să fie o prioritate”.

Avioane de luptă survolează Turcia

romaniatv.net


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns