Lavinia Miloșovici, o campioană adevărată! Interviu în exclusivitate pentru „Renaşterea bănăţeană”

Lavinia Miloșovici, cunoscută ca „Milo” în lumea gimnasticii, este, fără îndoială, cea mai valoroasă gimnastă română a anilor 90, având în palmares 19 medalii mondiale și olimpice, dintre care șapte de aur.

Performanța cea mai notabilă este considerată finala de la sol, la Jocurile Olimpice de la Barcelona (Spania), în 1992, pentru care a primit nota 10. Aceasta a fost a doua notă de 10 acordată la Barcelona, și ultima până în prezent.

În circuitul competițional internațional, Lavinia s-a afirmat ca o gimnastă de un extraordinar succes, reușind să urce pe podium la fiecare Campionat Mondial și ediție a Jocurilor Olimpice între anii 1991 și 1996.

Cea mai strălucitoare realizare din cariera ei este cucerirea unui titlu mondial sau olimpic la fiecare aparat, performanță pe care nici una din aprigele ei rivale nu a reușit să o realizeze. Într-adevăr, Lavinia a fost prima gimnastă, de la Věra Čáslavská (din Cehoslovacia), care a obținut această performanță.

După retragerea din activitatea competițională, ea s-a reîntors la Lugoj unde și-a început activitatea de antrenor. În 2011, numele ei a fost inclus în Hall of Fame”-ul gimnasticii mondiale.


– V-ați născut la Lugoj, în 1976, an în care Nadia Comăneci devenea zeița de la Montreal”. La ce vârstă ați pășit pentru prima dată într-o sală de sport?

– La vârsta de trei ani. Tata mergea la antrenamente și mă lua cu el. În sala de sport se făceau antrenamente de lupte, dar și de gimnastică. În timp ce tata se antrena, eu mă jucam la aparate. Cei doi antrenori de gimnastică, soții Isar, au fost primii care mi-au intuit talentul.

 

– Ați venit pe lume într-o familie de sportivi. Tatăl, Tănase Miloșovici, a fost luptător de lot național, iar mama, Ildiko, jucătoare de volei. Știați, prin urmare, ce înseamnă sportul de performanță. Și ați ales să mergeți pe acest drum…

– Așa cum spuneam, soții Isar le-au spus părinților mei că sunt talentată la gimnastică. Și fratele meu era bun la acest sport, dar părinții au ales să mă trimită pe mine la centrul de la Deva, să fac performanță.

 

– Care a fost prima competiție majoră la care ați participat?

– În 1991, la Campionatele Europene de Juniori. Am obținut o medalie de aur și una de bronz.

 

– De la acea primă competiție și până la finalul carierei, ați obținut 19 medalii la olimpiade și la campionatele mondiale, dintre care șapte de aur, și șapte medalii europene, dintre care patru de aur. Ați avut, din aceste competiții, vreuna preferată?

– Pentru orice sportiv, toate competițiile sunt la fel, pentru că, atunci când faci exercițiile, trebuie să fii în formă maximă.

 

– Este Olimpiada, așa cum se spune, regina întrecerilor sportive”?

– Olimpiada este cel mai important concurs: are loc o dată la patru ani și participă cele mai valoroase 12 echipe ale momentului. E, într-adevăr, o competiție specială.

 

– Barcelona, 1992. Exercițiul la sol al Laviniei Miloșovici. Nota acordată, 10. Ce ați simțit în acele clipe?

– O bucurie foarte mare. Mă așteptam să câștig primul loc, dar nu să iau nota maximă.

 

– Vă uitați la vechile înregistrări cu exercițiile dumneavoastră de la olimpiade, de la campionate mondiale sau europene?

– Da, sigur că mă mai uit.

 

– Poate sună ca un clișeu, dar totuși vă întreb: dacă ar fi să o luați de la capăt, ați alege tot gimnastica?

– Probabil că da, pentru că mie mi-a plăcut foarte mult acest sport și am pus suflet în tot ceea ce am făcut…

 

– Puteți oferi câteva sugestii părinților care doresc să-și dea copiii la acest sport? Inclusiv detalii despre viața micilor gimnaști care aleg performanța. Vă solicit acest lucru în contextul în care nu o dată s-a afirmat în spațiul public că aceștia își sacrifică, practic, copilăria pentru sport.

– Da, este adevărat că pentru a ajunge un sportiv de performanță îți sacrifici copilăria, dar acest lucru ar trebui să îl facă doar cei cu adevărat talentați. Copilul nu trebuie obligat să facă performanță, trebuie lăsat el să aleagă și să fie susținut de părinți și de oamenii din jur. Doar așa se pot obține rezultate.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns