La Sânnicolau Mare ar putea fi adusă o replică a comorii de zece kilograme de aur descoperită în oraşul timişean

Autoritățile locale din orașul Sânnicolau Mare vor depune un proiect transfrontalier comun cu cele din localitatea ungară Mórahalom. Finanțarea care va fi obținută astfel va fi utilizată pentru reabilitarea interioară a Castelului Nako, care adăpostește Casa de cultură orășenească.

Prin aceeași investiție se dorește și amenajarea unui muzeu dedicat, în primul rând, memoriei lui Bela Bartok, muzicianul ungur născut la Nagyszentmiklós (în prezent Sânnicolau Mare), o mare personalitate europeană a secolului XX.

Tot în același spațiu muzeal s-ar dori expunerea unei replici a Tezaurului de la Sânnicolau Mare, aflat în patrimoniul Kunsthistorisches Museum (Muzeul de Istoria Artelor) din Viena. Povestea aducerii în orașul unde a fost descoperită această comoară, fie și în varianta unei copii, depășește vârsta de un deceniu și nici unul dintre directorii Muzeului Banatului care au depănat-o, în ciuda numeroaselor contacte în acest scop, nu a reușit să o treacă de faza de dorință.

Cum însă un tezaur, în cazul acesta de zece kilograme de aur, unul dintre cele mai importante descoperite pe teritoriul actual al țării noastre, fascinează pe oricine, readucem în prim-plan dorința, de astă dată în versiunea viceprimarului din Sânnicolau Mare, Radu Asaftei, care spune că demersurile actuale sunt făcute prin intermediul Muzeului din Szeged, cu specialiștii căruia au avut loc mai multe întâlniri…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns