La Dudeștii Vechi, tradițiile pascale sunt păstrate cu sfințenie

Una dintre cele mai mari comunităţi de bulgari din judeţul Timiş se află în comuna Dudeştii Vechi. Au venit pe aceste meleaguri în urmă cu aproape trei sute de ani şi au rămas în localitate, păstrându-şi cu sfinţenie tradiţiile de odinioară. Bulgarii din această zonă şi din tot Banatul sunt romano-catolici, aşa că duminica viitoare vor sărbători Învierea Mântuitorului.

Legat de vechile obiceiuri, în sâmbăta Floriilor, a avut loc „Colindul de înviere a lui Lazăr”: fetiţe din comună, îmbrăcate în port popular, s-au dus cu coşuleţe la rude şi prieteni, iar aceştia le-au răsplătit cu ouă, bani şi ciocolată.

Îmbrăcate în costumele populare unice și de o frumusețe ieșită din comun, fetițele s-au fotografiat în fața bisericii din localitate.

În Vinerea şi Sâmbăta Mare, în Biserica Romano-Catolică din Dudeştii Vechi se deschide Mormântul Domnului Isus. Există în lăcaşul de cult un loc unde Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul se pune timp de două zile la orizontală.

Locul este păzit în permanenţă de câte doi băieţi îmbrăcaţi în costum popular şi care poartă la brâu, agăţat de centură, un batic specific. Sunt înarmaţi, simbolic, cu puşti din lemn. Sâmbătă seara se ocoleşte biserica, iar în zorii zilei de Paşti creştinii duc bucate într-un coș la lăcașul de cult, pentru a fi binecuvântate.

Pe lângă multele bunăţăţi pregătite de gospodinele din Dudeştii Vechi, de pe masa de Paşti nu lipsesc ouăle roșii, şunca fiartă, şi colacul (denumite „concă”).


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns