Kerwei-ul de la Voiteg se ține în… Germania

La Voiteg, 80 la sută din populație era cândva de etnie germană. Localnicii spun că printre șirurile de șase-șapte case nemțești se ivea câte una locuită de români.

”Prin anii `60, erau peste 1.200 de nemți, acum mai sunt doar câțiva bătrâni, persoane singure sau care și-au întemeiat familii mixte.

O parte dintre etnicii germani au plecat fie înainte de Revoluție, fie după cutremurul din 1991. Mai sunt 15 nemți în localitate”, spune Delia Marinescu, președinta Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) – filiala Voiteg. Pentru că germana a devenit o limbă rar utilizată în localitate, întâlnirile nemților au loc în țara lui Goethe, la Landshut.

”Kerwei-ul (ruga germană) se ținea, anual, la Voiteg, în prima duminică din noiembrie. Acum, nemții din Voiteg țin Kerwei-ul în septembrie, o dată la doi ani, în Landshut, unde sunt invitați și cei care au rămas în România”, spune Delia Marinescu.

Potrivit acesteia, Voitegul este vizitat de nemții plecați peste hotare în special de Ziua Morților, la 1 noiembrie.

La Biserica Catolică din sat, slujbele se țin de două ori pe lună, majoritatea participanților fiind de etnie maghiară.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Kerwei-ul de la Voiteg se ține în… Germania

  1. l Eugen, La data de 1prilie 1934, conform statisticii oficiale,satul Voiteg avea o populatie de 1957 locuitori din care 809 romani, 1020 germani,124 unguri,4 sarbi , si 4747,6 jughere pamant arabil.

  2. Principalul e ca se tine… indiferent unde. Inseamna ca satenii emigrati isi pastreaza traditiile si spiritul de consateni, chiar daca au parasit satul acum 25 de ani. Dupa informatiile mele, acest lucru este valabil si pentru svabii din alte comune timisene (de fapt, din toate). La Karlsruhe, de ex., oras infratit cu Timisoara, are loc anual intilnirea satelor Billed, Recas si mai stiu eu care. Ce inseamna asta? Inseamna ca svabii isi respecta traditiile si le transmit din generatie in generatie, chiar plecati fiind din satele lor (daca politica nu era cum a fost, nu plecau, ar fi fost un mare castig pentru Banat si pentru Romania). Si, ceea ce este foarte important: NU UITA DE UNDE AU PLECAT !!! (spre deosebire de multi romani care dupa 6 luni in Italia isi uita limba materna si vorbesc amestecat… comme si dice…

Lasă un răspuns