Într-un sat din Timiş se află ograda cu canguri, maimuţe, suricate şi servali (GALERIE FOTO)

Servali, maimuţe, canguri, ratoni, porci spinoşi, suricate, bufniţe siberiene şi câte şi mai câte, toate se găsesc în curtea unui gospodar din satul Cherestur. La peste 90 de kilometri de Timişoara, Cristian Gunter a pus bazele unei adevărate grădini zoologice, unde fiecare animal este iubit şi răsfăţat.

De etnie germană, şvab din Banat, născut în Constanţa, Cristian Gunter a emigrat, stând peste hotare o bună perioadă de timp. „După anii ’90, când în România s-au retrocedat terenurile agricole, am primit şi noi suprafaţa de pământ pe care a deţinut-o bunicii mei la Cheglevici şi am pus bazele unei afaceri. La vremea aceea produceam cărucioare din lemn de fag pentru flori şi mochete pentru scări”, povesteşte bănăţeanul.

Încă de mic copil Cristian Gunter a fost pasionat de animale şi, după ce a vizitat toate grădiniile zoologice din lume, a decis să cumpăre primul cangur, pe care l-a adus la Cherestur. „Era în urmă cu opt ani, şi am luat un mascul. La scurt timp am mai cumpărat şi o femelă. Acum am mai multe exemplare, în jur de 11”, povesteşte gospodarul.

Rând pe rând, Cristian Gunter a tot achiziţionat fel şi fel de animale exotice. Cele mai scumpe exemplare din ograda bănăţeanului au fost servalii, pentru unul fiind nevoit să plătească 7.000 de euro.

Pentru a pune bazele micii sale grădini zoologice, Cristian Gunter a cheltuit o mulţime de bani, dar nu regretă deloc investiţia pe care a făcut-o. Acum, cangurii au ţarcuri imense în care ţopăie fericiţi. Maimuţele şi servalii au căsuţe speciale, care în perioada iernii sunt încălzite.

Meniuri sofisticate

Animalele bănăţeanului sunt răsfăţate. Fiecare specie are o dietă echilibrată, astfel că maimuţele sunt hrănite cu legume, fructe, peştişori, carne şi cu larvele unor insecte pe care chiar Gunter le creşte.

„Pentru maimuţe aceste larve sunt o delicatesă”, ne-a spus crescătorul de animale exotice. Servalii, la rândul lor, consumă carne, ratonii pot fi hrăniţi cu aceleaşi alimente ca şi câinii, iar cangurii primesc fructe, legume, cereale şi iarbă.

De un tratament special beneficiază şi suricatele, meniul acestora fiind compus din insecte, carne şi fructe. Medicul veterinar le vizitează periodic, iar mamiferele lui Cristian sunt bânde, putând fi oricând mângâiate.

Evadarea cangurului

La început, când Cristian Gunter a adus cangurii în satul Cherestur, unul dintre exemplarele sale a reuşit să fugă din ţarc. Dimineaţa, când oamenii se îndreptau spre locurile lor de muncă, pe strada principală ţopăia fericit cangurul lui Cristian.

„Unii dintre săteni, care încă nu ştiau că animalul îmi aparţine, au spus că un… şoarece uriaş se plimbă pe uliţă”, a menţionat zâmbind gospodarul. La scurt timp, o jumătate din sat a început să urmărească marsupialul, reuşind să-l captureze.

Cristian Gunter nu a făcut niciodată un calcul privind banii pe care i-a cheltuit investind în animale şi nici nu-l interesează cât îl costă tratamentele şi hrana. Se simte fericit în compania lor şi acest sentiment, spune el, nu poate fi cuantificat în bani.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns