Interpreta de muzică populară Adriana Curtu Voaidoş: „Din cântece avem multe de învăţat în viaţă” (video)

– Cum v-aţi dat seama că aveţi talent muzical şi că aţi putea urma o carieră în acest sens?

– Eu am crescut cu muzica populară în casă. Tătăl meu cînta la saxofon, la nivel de amatori, şi el a fost cel care mi-a insuflat pasiunea pentru cânt şi joc. Cântam prin casă, când eram mică, mă auzea bunica, familia, dar nu mă gîndeam pe atunci că mă voi dedica muzicii populare într-o măsură atât de mare. Îmi amintesc că pe când aveam cinci ani am cântat prima mea melodie integrală, era vorba de „Frunoasă-i vecina noastră”.

Pe scenă am ajuns ceva mai târziu, prin 1988, când am mers la muzică mai mult ca să scap de practica agricolă care se făcea pe atunci. Acum, poate părea amuzant, dar aşa erau vremurile aceela, iar partea artistică era şi un prilej de a scăpa de aspecte mai puţin plăcute.

Aşa am ajuns să particip la o preselecţie, ajungând până în faza judeţeană, unde am reprezentat liceul meu. A urmat o scurtă perioadă la Clubul Constructorul, apoi am absolvit Şcoala Populară de Artă, iar în anul 2000 am scos prima mea casetă, fiindcă aşa era pe atunci, cu casete. A fost mare fericire în familie. După aceea, totul a mers mult mai repede şi am ajuns, iată, la patru albume şi zeci de compilaţii.

– A existat un model pe care aţi fi dorit să-l urmaţi?

– Nu pot spune asta. Niciodată nu am avut un model, o persoană anume, ci am căutat să învăţ de la cât mai mulţi artişti cu care m-am interesectat de-a lungul carierei. Am fost atentă la fiecare la detalii, la interpretare, la stilul personal, încercând să preiau ceea ce consideram că mă avantajează. Eu cred că muzica însăşi poate fi un model din care avem de învăţat. Din textele cântecelor, din trăirile oamenilor, mereu găsim lucruri care ne pot fi utile şi pe care le putem urma în viaţă. Eu ascult orice, nu merg doar după ce ştiu că şi-ar dori publicul, ci mai mult după ceea ce îmi place şi cred că mă reprezintă.

– Un interpret trebuie să ştie multe cântece. Cam câte melodii cunoaşteţi?

– Cânt peste 4.000 de melodii, fie că e vorba de concerte, evenimente caritabile sau nunţi şi petreceri. Am şi peste 70 de melodii în repertoriul propriu.

Duet fiică şi mamă

 

– Cât de mult contează familia în viaţa unui artist?

– Foarte mult. Eu am avut mare noroc că am fost sprijinită de toată familia şi de aceea şi multe dintre cântece le sunt dedicate celor dragi mie. Şi fiica mea mai cântă împreună cu mine, deşi ea a studiat canto clasic.

– Ce planuri aveţi în viitor?

– Acum am o colaborare cu Văru Săndel şi am înregistrat două noi melodii, care îmi plac foarte mult. Va urma încă un album, cu mai mulţi invitaţi şi cu muzică atât populară cât şi etno.

Interviul cu îndrăgita cântăreaţă Adriana Curtu Voaidoş  poate fi citit şi în format print, în suplimentul Ghid TV al cotidianului „Renaşterea bănăţeană” aferent perioadei 27 septembrie – 3 octombrie 2019, pe care îl găsiţi la chioşcurile de ziare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns