În oraș și aproape de Timișoara, ambrozia crește în voie pe terenurile virane

ambrozie 5

Specie de plantă invazivă, ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) poate crește practic oriunde, fiind extrem de adaptabilă și de rezistentă. Polenul de ambrozie determină reacții alergice grave la un număr foarte mare de persoane. În România, sezonul de polenizare a ambroziei începe la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august și durează până toamna târziu, când vremea se răcește.

CITEȘTE ȘI: Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august, în jur de 15%

O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3 . Asta înseamnă că polenul unei singure plante, dus de vânt, poate afecta un număr foarte mare de persoane.

În aceste condiții, an de an, persoanele alergice la ambrozie trag un semnal de alarmă, cerând autorităților să ia măsuri, mai ales că au legea de partea lor.

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”, se arată în Legea 62/2018.

Așadar, legea există, dar cine o respectă?! Aproape nimeni, dacă ar fi să ne luăm după zecile de semnale trase de oamenii alergici la ambrozie, afectați, unii grav, de polenul acestei plante toxice.

Un astfel de semnal ne-a parvenit recent de la un cititor al Renașterii bănățene: „Anul acesta, cei care suferim de alergia de ambrozie vom fi și mai chinuiți. Odată pentru că vom fi considerați suspecți de Covid. Și în al doilea rând pentru că anul acesta se pare că avem ambrozie parcă semănată pe zeci de hectare. Peste tot pe unde am mers în ultima săptămână, ambrozia care era în anii trecuți la marginea lanurilor și pe terenurile cu construcții în curs de ridicare, acum nu mai este la margine ci parcă a fost semănată pe zeci de hectare”, scrie acesta. „Atașez o poză din Dumbrăvița, dintr-o zona unde s-a asfaltat recent (Strada Pelicanului – Stradă Albatrosului), dar aceeași invazie e și în multe alte zone (Bulevardul Ion Creangă, …). Nici în orașul Timișoara și în celelalte localități limitrofe situația nu este cu nimic mai bună”, mai arată cititorul.

Rămâne de văzut dacă cineva își va face timp să vadă că, totuși, oamenii au dreptate: ambrozia a crescut în voie pe terenurile virane! Fără să-i pese nimănui!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *