Un careu de VIP-uri timişorene, ieri și azi…

În vremurile de după 1989, în urbea de pe Bega, ca în orice comunitate de altfel, s-au făcut remarcate, cu sau fără voia lor, diferite personalități, unele dintre ele reușind să-și lase amprenta, multă vreme, în memoria colectivă.

Mulți artiști, oameni de televiziune sau din mediul de afaceri privat, politicieni, inventatori și persoane din aparatul de stat au fost trecuți în registrul vedetelor locale, chiar dacă despre unii dintre ei astăzi nu se mai știe nimic…

DraganescuUn om la casa lui

Fostul prefect de Timiș, Ovidiu Drăgănescu, este una dintre persoanele publice care au ieșit în evidență în peisajul timișorean. Absolvent al Politehnicii și al Facultății de Drept, Ovidiu Drăgănescu s-a lansat devreme în politică, la 25 de ani, devenind rapid membru al PNL din Timișoara.

A fost ales consilier județean, apoi a ajuns deputat și, mai târziu, avea să fie numit prefect. Îndeosebi în această calitate a ajuns să fie cunoscut printre timișoreni, devenind rapid foarte popular, mai ales în rândul reprentatelor sexului frumos. La vremea respectivă, se spunea despre el că ar fi burlac convins, pentru că nici una dintre domnișoarele pe care le curta nu reușise să îl ducă în fața altarului.

În 2009, odată cu schimbarea guvernului, Drăgănescu a fost înlocuit și numit inspector guvernamental în județul Maramureș. Plecarea sa de la șefia prefecturii avea să îl arunce însă într-un con de umbră, mai ales pe plan politic.

Astăzi, este un om așezat la casa lui, are doi copii și și-a dezvoltat propriile afaceri. Între timp, a încercat să se întoarcă la prima sa dragoste – politica – dar aranjamentele din interiorul partidului nu i-au îngăduit să ocupe, deocamdată, o funcție pe măsura năzuințelor sale.

cojocariVenituri din pomicultură și creșterea ovinelor

Un alt bănățean, ”nea Jean” de la primărie, ajunsese foarte popular printre timișoreni. Hâtru și slobod la gură, Ioan Cojocari a fost unul dintre cei mai longevivi secretari din administrația locală. Ședințele de consiliu la care participa se transformau în adevărate spectacole, Ioan Cojocari reușind, adesea, să umple sala cu buna sa dispoziție.

Nu doar de administrație se ocupa însă. În paralel, fostul secretar și-a dezvoltat propria afacere în domeniul agriculturii, reușind să obțină venituri frumoase din pomicultură și din creșterea ovinelor. Totuși, nu a fost ferit de neplăceri, în prezent fiind judecat, împreună cu alte persoane din primărie, pentru finanțarea acordată echipei de fotbal Politehnica, în perioada 2008-2011. Între timp s-a pensionat, dar continuă să fie consultat, pe diferite probleme de administrație, de actuala conducere a primăriei. Înainte de a pleca, însă, a avut grijă să-i aranjeze un viitor frumos fiicei lui, care este notăriță.

ioan-balaUn pensionar activ

Deși activa într-o zonă mai puțin plăcută, Ioan Băla a știut să se facă remarcat în perioada în care a fost comandantul Penitenciarului Timișoara. Prestanța, educația, diplomația și inteligența au fost atuurile care l-au propulsat în multe sfere de interes, numele său ajungând să fie la fel de cunoscut ca cel al primarului orașului.

Deși deschis și cu simțul umorului, a condus penitenciarul cu o mână de fier. Datorită managementului său, instituția a ajuns să aibă cele mai mari profituri din activități proprii, comparativ cu alte unități similare din țară, iar condițiile de detenție din penitenciarul pe care-l conducea au fost date de multe ori ca exemplu pozitiv de autoritățile centrale.

Nu s-a ferit niciodată de lumina reflectoarelor, fapt care, mai târziu, avea să-i atragă și neplăceri. Era adesea invitat la diverse emisiuni, i se luau interviuri, iar opiniile sale aveau destulă greutate.

Între timp, a fost numit director al Administrației Naționale a Penitenciarelor și a plecat la București. După patru ani, ministrul justitiției din acea vreme, Titus Corlățean, l-a destituit pentru că a făcut public modul în care au fost dejucate planurile unei rețele teroriste în încercarea de a elibera câțiva deținuți aflați în penitenciarul din Vaslui.

Ioan Băla a revenit atunci la conducerea instituției de pe Popa Șapcă, iar la scurt timp, s-a pensionat. În prezent, este director de dezvoltare pe noul proiect al grupului Iulius din Timișoara și continuă să fie consultat de autoritățile publice pe probleme legate de sistemul penitenciar.

Gheorghe CiuhanduLa trântă cu justiția

O altă figură extrem de cunoscută pe plan local este Gheorghe Ciuhandu. Timișorenii l-au ales 16 ani la rând să le fie primar, deși mulți l-au acuzat de o prea mare îngăduință față de clanurile de romi care, în tot acest răstimp, au reușit să se împroprietărească pe multe clădiri impunătoare din centrul orașului. Pe de altă parte, însă, era popular printre concitadinii săi.

Doctor – inginer în construcții, vorbitor de limba germană și extrem de politicos cu toată lumea, ușa sa era mereu deschisă pentru probleme oamenilor. În timpul mandatelor sale, au fost înființate consiliile de cartier, cu reprezentanții cărora fostul primar avea întâlniri periodice, și au fost stabilite parteneriate cu multe orașe europene. De numele lui se leagă înființarea fântânilor publice din Timișoara, dar și restaurarea parcurilor.

Gheorghe Ciuhandu a activat și pe plan politic, fiind membru al Partidului Național Țărănesc Creștin-Democrat. Deși a fost lider pe plan județean timp de 15 ani, nu s-a afirmat în acest domeniu. În 2012, odată cu alegerea unui nou primar al Timișoarei, s-a retras din viața publică.

Între timp, însă, a aflat că are probleme cu justiția. La fel ca și lui Ioan Cojocari, i s-a intentat un proces penal pentru finanțarea lui ”Poli”, acesta fiind în curs de desfășurare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “Un careu de VIP-uri timişorene, ieri și azi…

Lasă un răspuns