Geografia ca o joacă. Sute de copii au colonizat planeta Marte și au căutat comori de ziua GIS

Asociația studenților la geografie din cadrul UVT – GEOTIM, împreună cu departamentul de resort au fost gazde miercuri, în holul universității, pentru numeroşi copii, la sărbătorirea Zilei Internaționale a Sistemelor Geografice Informatice (GIS Day).

Sub genericul „Descoperă geografia altfel!”, elevii din clasele a V-a și a VI-a de la câteva școli generale din Timișoara și Arad au urmărit diverse aplicații GIS, jocuri interactive, simulări, filme tematice și chiar o vânătoare de comori. GIS Day este o bună ocazie pentru ca oamenii obișnuiți să intre în contact cu geografia și aplicațiile concrete ale acesteia.

„Vrem să desființăm percepția că geografia se face doar cu o hartă, un băț și memorarea capitalelor, ci mult mai mult. De exemplu, la noi există mereu probleme cu drumurile, pe care o firmă le asfaltează astăzi, iar peste două zile vine alta, care înlocuiește niște conducte. În alte țări, întreaga infrastructură este pusă într-o bază de date digitală, atât șoselele, cât și rețelele de utilități, astfel încât se poate ști cu certitudine când vor avea loc anumite lucrări. Ca un alt exemplu, există aplicații care ajută la combaterea epidemiilor de malarie sau la îmbunătățirea recoltelor”, ne-a spus conf. dr. Lucian Drăguț, din cadrul Departamentului de geografie al UVT.

GIS

Zeci de perechi de ochi curioși au stat ațintiți pe laptop-uri, ieri dimineață, în timp ce studenții la geografie le explicau diversele aplicații. Astfel, unii învățau să alcătuiască o hartă pentru a coloniza planeta Marte, alții selectau – dintr-o bază de date cu 2.500 de nume – orașele în care au avut loc, de-a lungul timpului, Jocurile Olimpice, iar o a treia echipă vizualiza pe hartă arealele de răspândire pentru anumite animale în SUA.

Vizita la GIS Day se încheia, pentru fiecare grupă de elevi, cu o căutare de comori, efectuată cu ajutorul unui aparat GPS. Pe o hartă prestabilită au fost fixate mai multe puncte, la fiecare dintre acestea elevii având de dezlegat o ghicitoare, pentru a putea forma la sfârșit un cuvânt. Totul, ca o aplicație practică a Sistemelor Geografice Informatice.
GIS în viața de zi cu zi

GIS este acronimul provenit de la Geographic Information System (Sistem Informatic Geografic), utilizat pentru a crea, stoca, a analiza și prelucra informații distribuite spațial printr-un proces computerizat. Tehnologia GIS poate fi utilizată în diverse domenii științifice cum ar fi: managementul resurselor, studii de impact asupra mediului, cartografie, planificarea rutelor.

La ora actuală, oamenii se familiarizează tot mai mult cu GIS, unul dintre cele mai comune exemple fiind sistemele de navigație prin GPS. Alte aplicații deja utilizate în alte țări se referă la sistemele cadastrale și de organizare a teritoriului, care permit, de exemplu, aflarea unor date concrete despre terenuri și clădiri de pe hartă direct prin accesarea unor baze de date.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns