EXCLUSIV! Povestea timișeanului care a… fluierat ora exactă în Canada

Acum câțiva ani a fluierat la radio ora exactă pentru canadieni. Tot pe atunci făcea ”lumină” cu instrumentul lui drag – fabricat pe vremea Imperiului Austro-Ungar -, din argilă arsă și găurit pe alocuri, la rugămintea fostului său coleg de bancă din liceu.

Saxofonul l-au moștenit fiii și îi duc mai departe folclorul. Petru Drăgan, omul-orchestră, nu mai cântă. O suferință i-a blocat talentul. ”Sufăr de Boala Dupuytren care limitează mișcările degetelor. Acestea sunt îndoite și nu le mai pot întinde. La mâna stângă m-am operat, dar problema nu s-a rezolvat. La dreapta nu mai fac nici o operație. Din păcate, nu mai pot cânta decât cu foarte mare greutate și doar la fluier”, spune Petru Drăgan din Sacoșu Mare.

Fluierul, primul și ultimul instrument

Fluierul, singurul instrument la care Petru Drăgan mai poate cânta, a fost primul la care acesta a exersat. ”Mi l-a cumpărat tata acum mai bine de o jumătate de secol, în 1964, de la un târg de lângă Bocșa, judetul Caraș-Severin. Am fost autodidact. Am exersat zilnic și până la urmă am învațat. Acum am acasă o întreagă colecție de fluiere”, spune timișeanul.

De la instrumente de suflat, la vioară

”În clasa a VIII-a, am început să învăț muzică cu profesori. Am făcut saxofon și canto. Am și un saxofon american fabricat în 1914”, mărturisește Petru Drăgan. Timișeanul a fost nevoit să învețe să cânte și la vioară. ”În 1969, am fost admis la Liceul Pedagogic. Eram în prima promoție de învățători. Aveam ca instrument obligatoriu vioara. La celelalte am studiat la Palatul Copiilor: saxofon, clarinet, fluier, ocarină… Am absolvit liceul în 1974”, își amintește bănățeanul.

De la Ilie Stepan la… Ilie Stepan

Întâmplarea a făcut ca, pe perioada liceului, să fie coleg de bancă cu Ilie Stepan. ”Am participat împreună la festivitățile școlare și la Cântarea României. Apoi, după mulți ani, a colaborat cu mine la albumele <<Undeva în Europa>> și <<Lumina>>. Pentru el, am cântat la saxofon, ocarină, fluier, clarinet. Un fragment dintr-o piesă scrisă de el și interpretată de mine a fost difuzat la radio – la propunerea lui Marius Mihai – mai mulți ani la rând, pentru a marca ora exactă în Canada”, mărturisește Petru Drăgan.

 

Timișeanul a avut de-a lungul timpului propria ”trupă” de folclor. ”În 2003, la Festivalul de Datini, organizat în apropiere de stațiunea Mamaia, am luat locul I. Cântam pe atunci cu cei doi băieți ai mei, cu un trompetist și cu orchestra”, spune Petru Drăgan, muzicantul (cum se autointitulează) ”imobilizat” de boală în satul natal Sacoșu Mare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “EXCLUSIV! Povestea timișeanului care a… fluierat ora exactă în Canada

Lasă un răspuns