Etniile din Banat, sărbătorite în Parcul Rozelor

Primăria Timişoara, prin Casa de cultură a municipiului, împreună cu Consiliul Consultativ al Minorităţilor Naţionale, au organizat, în acest weekend, Festivalul Minorităţilor Etnice. Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediţie, a avut loc în Parcul Rozelor, unde, timp de două zile, au fost organizate diferite ateliere meşteşugăreşti şi o prezentare de produse culinare.

La 80 de ani și fără nici un ajutor, un primar al Epocii de Aur bate recordul la hectar. În tinereţe a avut zeci de iubite

Pe scena teatrului de vară au urcat, rând pe rând, formații foclorice ale bulgarilor, germanilor, maghiarilor, sârbilor, aromânilor, evreilor, ucrainenilor și romilor, spre încântarea unui public nu foarte numeros, dar consecvent.

RCS&RDS dă lovitura anului în piața media

Festivalul Minorităților Etnice a fost inițiat de municipalitate cu scopul de a conserva tradițiile folclorice ale grupurilor de diverse naționalități existente în Timișoara și Banat, precum și de a stimula grupurile care nu au încă formații specifice să și le înființeze. Manifestarea a ajuns în acest an la cea de-a treia ediție.

Morile care „macină” timpul

Oaspeții Casei de cultură a municipiului Timișoara au fost, timp de două zile, ansambluri folclorice din mai multe zone ale județului, dar și din alte țări. Au urcat pe scenă Ansamblul Folcloric „Timișul”, Ansamblul “Balgarce” al Uniunii Bulgare din Banat, filiala Vinga; Fanfara “Hentschl” din Recaș, Ansamblul folcloric german „Banater Rosmarein”, formația de dansuri germane „Edelweiss” din Deta, Ansamblul de dansuri „Warjascher Spatzen” din Variaș, formația de dansuri populare germane din Jimbolia; Ansamblul „Bokreta” al Liceului Teoretic „Bela Bartok”; Formația de dansuri tradiționale “Vrearea Armânească” din Călărași, Formația de cântăreți “Gramosteanji” din Skopje (Macedonia); Formația de dansuri din Măguri, Orchestra “Olanii” din Caransebeș; Formația de dansuri “Kruna” din Sânmartinul Sârbesc; Ansamblul Folcloric „Pusta Banatului”; Grupul Vocal “Shalom” al Comunității Evreilor din Timișoara; Formațiile de dansuri “Eszterlanc” și “Bobita” aflate sub egida Casei de cultură a municipiului; Ansamblul de dans „Billeder Heiderose” din Biled, Ansamblul de dansuri „Warjascher Spatzen” din Variaș, Ansamblul „Huțulii din Banat”, „Trio Hrin” din Ştiuca; “Plavi Delija “ din Sânpetru Mare; Formația de dansuri meglenoromâne „Altona” din Cerna; Ansamblul de dansuri „Barbunko Romano” din Hunedoara.

Alarmă falsă de epidemie de rujeolă! Conform unui medic timișorean, ”cea mai bună imunizare e trecerea prin boală”

De un interes destul de puternic s-au bucurat standurile cu produse culinare specifice, amplasate la intrarea în spațiul spectatorilor. Pentru doritori au fost deschise și câteva tonete cu alte produse „tradiționale” – mici, ceafă, frigărui, colaci secuiești, clătite, bere – pe strada Alexandru Borza, astfel că zona s-a umplut, din nou, de fum de grătar, la fel ca în weekend-ul trecut.

Lecții de pictură venețiană

Momente inedite au fost oferite în cadrul festivalului, la standul minoritaţii italiene. Aici, pictorul Mateas Marius a susținut un workshop de pictură veneţiană în maniera lui Antonio Canaletto. Prin această manifestare, minoritatea italiană a dorit să contribuie la promovarea prin artă a Timișoarei, mai ales în contextul câştigării titlului de Capitală Culturală Europeană 2021. Pictorul Mateas Marius este activ în artă începând cu 1973, a expus în Parlamentul European şi în cel al României. Totodată, a contribuit la campania pentru obţinerea titlului de Capitală Culturala Europeană 2021, fiind coorganizator al unor evenimente. Lecțiile de pictură venețiană s-au bucurat de mult interes din partea celor prezenți la festival, în special cei mai tineri dorind să învețe la fața locului cum să-și utilizeze îndemânarea artistică în acest stil.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns