„Dressed Madonna”, un proiect marca Rudolf Kocsis

A fost preocupat, încă din anii studenţiei, de un cult mai puţin obişnuit, acela al Madonnei Îmbrăcate, şi de resursele pe care statuile catolice medievale le pot oferi unui artist interesat de recuperarea kitsch-ului şi reinterpretarea lui într-o manieră ce ţine de contemporaneitate, dar şi de legătura dintre prezent şi trecut.

Rudolf Kocsis, conferenţiar la Facultatea de Arte şi Design de la Universitatea de Vest Timişoara, unde predă problematica obiectului în sculptură, a fost oaspete al Galeriei „Calina” şi şi-a explicat proiectul cu titlul „Dressed Madonna” în faţa unui public pasionat de arta zilelor noastre.

El a început prin a aminti că tema i s-a părut ofertantă încă de pe vremea lui Ceauşescu, într-o perioadă în care, prohibite fiind referirile la religie, a trebuit să înlocuiască numele Fecioarei cu laicul „Maternitate”, pentru a-și vedea puse în practică ideile plastice. „Madonna Îmbrăcată apare în evul mediu, atinge apogeul în peroada barocă şi continuă să existe sporadic chiar şi astăzi, când statuia se mai poate întâlni chiar şi în câteva localităţi din Transilvania.

Acest cult deosebit se leagă, de fapt, de o banală statuie din secolul al XIII-lea, considerată făcătoare de minuni. Ea se găseşte la Mariazell, în Austria, unde a fost iniţial găzduită într-o capelă, apoi într-o biserică gotică, mărită în perioada barocă. Practic, al doilea lăcaş de cult, cel mare, l-a îmbrăcat pe cel construit înainte.

Vestimentaţia originală a Madonnei era brodată în fir de aur şi argint şi împodobită cu pietre preţioase. În lucrarea mea, straiele ce acoperă statuia sunt confecţionate dintr-un tricou de-al meu. Dacă le îndepărtăm, vom vedea că în pieptul Fecioarei am pus un bibelou de serie, un Christ de porţelan, pentru că m-a atras contrastul plastic între capul Madonnei şi obiectul-kitsch”, a subliniat Rudolf Kocsis.

El a fost invitat la „Calina” în cadrul programului „ArtistheTeacher”, inițiat de Bogdan Rața împreună cu Alina Cristescu, în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design Timișoara.

Lansat la începutul acestui an, acesta a oferit celor pasionaţi de artele vizuale prilejul de a participa la conferințe, dezbateri, sesiuni de performance, expoziții, prezentări și workshop-uri.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns