Doctorița din Timiș care păstrează cu mândrie tradițiile comunei natale

Doctorița Maria Muntean este și o îndrăgită solistă de muzică populară, care păstrează cu mândrie obiceiurile din zona în care s-a născut și își amintește cu drag de clipele frumoase pe care le-a petrecut, încă din copilărie, în compania folclorului.

– Cum ați decoperit că vă place muzica populară?

– Muzica populară mi-a plăcut dintotdeauna. Pot să spun că am crescut cu ea … copil fiind, îmi aduc aminte cum părinţii şi bunicii mei ascultau muzică aproape tot timpul. Când erau diverse sărbători, aniversări sau iarna, când se făcea pomana porcului, ne adunam toată familia împreună cu rudele apropiate şi prietenii, iar după ce toată treaba era gata, se cânta şi chiar se şi dansa. Străbunica din partea tatălui meu cânta vocal, bunicul cânta la muzicuţă, tatăl meu avea şi el o voce extraordinară, mai cânta şi la acordeon, iar noi ceilalţi dansam. Şi toate aceste amintiri mi-au rămas întipărite în minte. Au fost vremuri frumoase! De fapt, eu iubesc muzica în general şi am încercat să abordez multe genuri muzicale în repertoriul meu, pentru a da diversitate şi a acoperi gusturile muzicale ale ascultătorilor. La o petrecere trebuie să-i mulțumeşti pe toţi şi să asiguri varietate.

– Care au fost primii pași în această carieră?

– În anul 2004 am absolvit Şcoala Populară de Arte în Timişoara – secţia canto – muzică uşoară, la clasa doamnei profesoare Lucia Mihăiescu, dar tatăl meu, care activa în perioada respectivă într-o formaţie de muzică populară a bulgarilor din Banat (B.S.P.) m-a îndemnat să încep să cânt şi muzică populară. Iniţial, am cântat şi eu în această formaţie, alături de tatăl meu, iar ulterior am început să cânt şi muzică populară românească şi sârbească, deoarece trăind în Sânnicolau Mare – oraş în care convieţuiesc mai multe naţionalităţi, e bine să ştii să cânţi de toate!

– Cine v-a încurajat cel mai mult?

– Iniţial m-au încurajat părinţii: în copilărie am cântat pe scenă în cadrul programelor artistice organizate la vremea respectivă. La Şcoala Populară de Arte m-am înscris după ce am terminat Facultatea de Medicină pentru că mi-am dorit să studiez şi muzica, deoarece simţeam că mai trebuie să fac ceva pentru sufletul meu. Oricât de interesantă ar fi profesia de medic, nu putem ignora faptul că boala înseamnă suferinţă şi, inevitabil, tristeţe, iar muzica are puterea de a da culoare vieţii, de a înveseli chipul celor care o ascultă şi o cântă. Muzica este refugiul meu din rutina cotidiană! În momentul de faţă întreaga familie îmi susţine proiectele pe plan muzical. Fiul meu, după mai mulţi ani de pian, studiază acum acordeonul, iar în ultimii doi ani a cântat şi el în cadrul formaţiei la spectacole şi petreceri. Tatăl meu nu mai este printre noi, dar mama şi astăzi este trup şi suflet în orice îmi doresc să realizez pe plan muzical!

– Care sunt cântecele care vă sunt cele mai dragi, din repertoriul dumneavoastră?

– Toate cântecele pe care le cânt îmi sunt foarte aproape de suflet! Din repertoriul de muzică populară românească îmi plac piesele bănăţene vechi. De exemplu recent am făcut chiar şi un clip video cu piesa ,,Am iubit cu-agevărat”, din repertoriul Marianei Drăghicescu – o piesă pe care am îndrăgit-o mai demult, chiar de la prima ascultare. Din repertoriul muzical al bulgarilor din Banat am multe piese imprimate şi clipuri video, piese care au fost realizate cu scopul de a păstra folclorul şi a duce tradiţia mai departe. Iubesc în continuare însă şi muzica uşoară.

– Ne puteți da exemple de tradiții specifice bulgarilor din Banat?

– Bulgarii din Banat au tradiţii frumoase. Din cele foarte multe obiceiuri care au existat în viaţa bulgarilor de odinioară, au rămas câteva care se păstrează şi astăzi în anumită măsură, mai ales în satele bulgăreşti. Una dintre ele ar fi ,,Lazărîţă”: sâmbăta de dinaintea sărbătorii Floriilor, fetiţele îmbrăcate în portul popular bulgăresc, cu un coşulet în mână, merg pe la neamuri şi cunoscuţi şi cântă cântece care evocă povestea lui Lazăr care a murit şi a fost înviat la trei zile după moarte de Iisus. Fetele primesc ouă pe care le pun în coşulet, dulciuri şi bani. Altă tradiţie este cea a colindatului în Ajunul Crăciunului, când doar băieţii merg la colindat şi de obicei în grupuri, în care doi dintre băieţi trebuie să fie îmbrăcaţi în haină albă şi cu aripi de înger în spate şi să poarte din casă în casă un frumos aranjament cu ieslea în care s-a născut Iisus, iar restul băieţilor sunt îmbrăcaţi cu cojoace ca păstorii de odinioară. Textul tradiţionalelor colinde bulgăreşti este extraordinar. Altă tradiţie este ,,Fărşangul” , o sărbătoare întâlnită şi la alte naţionalităţi dar pe care o ţin şi bulgarii bănăţeni înainte de a intra în Postul Mare – al Paştelui. De ,,Fărşang” se poartă măşti, bărbaţii tineri îmbracă haine de damă şi invers, apoi aşa costumaţi îşi vizitează prietenii şi cunoscuţii. Ei cântă şi dansează pe străzi şi sunt serviţi cu cârnaţi prăjiţi şi răchie fiartă. Toată viaţa bulgarului bănăţean de altădată – de la naştere până la final – a fost presărată de obiceiuri legate de botez, logodnă, cununie, culesul viei, secerişul şi ar fi foarte multe de povestit aici.

– Pe lângă muzica populară, aveți o frumoasă carieră în domeniul medical. Cum se împacă cele două pasiuni ale dumneavoastră?

– Da, într-adevăr, am o carieră medicală frumoasă în Sânnicolau Mare, unde am cabinet în policlinica din centrul oraşului şi unde practic medicina de familie şi medicina internă. Am foarte mulţi pacienţi şi îmi place ceea ce fac, cu toate că timpul liber este de multe ori limitat. Cele două pasiuni se îmbină minunat: ca să fii un medic bun trebuie, în primul rând, să reuşeşti să înţelegi pacientul cu boala lui şi apoi să acţionezi cu tratament corespunzător şi cu sfaturi bune. În muzică este la fel: trebuie să „citeşti” oamenii şi să încerci să le oferi exact ceea ce au nevoie, să aduci în viaţa lor bucuria, voia-bună şi să-i faci să uite de problemele cotidiene. Muzica este o terapie pentru suflet şi cu drag o recomand fiecăruia, fără excepţii.

– Ce le transmiteți, la început de an, celor care vă ascultă cântecele și îndrăgesc muzica populară?

– Tuturor celor care iubiţi muzica populară şi nu numai, tuturor cititorilor ziarului Renaşterea Bănăţeană, vă urez La Mulţi Ani şi fie ca noul an să vă dăruiască tot ceea ce vă doriţi, să vă dea înțelepciunea și puterea să reușiţi să păstraţi tot ceea ce iubiţi, să vă aducă multă sănătate și binecuvântare în tot ceea ce faceţi zi de zi, prosperitate, putere de muncă și mai ales iubire în suflet, iar Dumnezeu să vă ocrotească mereu cu puterea lui nemărginită! Şi foarte important: să fiţi înconjuraţi de oameni dragi, oameni minunaţi care să vă ajute să creşteți spiritual, să vă facă fericiţi şi să vă rezerve cele mai înalte realizări. Le mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au dăruit încredere şi stimă colaborând cu mine în toţi aceşti ani… mereu dincolo de cuvinte există o abundenţă de sentimente, gânduri şi mult respect.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns