Doctorand în istorie, doctor în prietenie, muzică și jurnalism… „unul dintre bogaţii pământului”

Este o adevărată plăcere să asculți oameni care povestesc despre propria viață cu entuziasm. Este și mai plăcut să asculți un personaj care acum, cu gândul la o pensionare timpurie, privește zâmbind în urmă. Viorel Screciu este un om plin de viață care, personal, mi s-a părut a fi unul dintre bogații pământului. Bogăția este reprezentată de prietenii numeroși și oamenii de calitate ce îi sunt și i-au fost mereu aproape, oameni de care își amintește cu drag și pe care îi menționează, periodic, indiferent spre ce subiect alunecă discuția.

Doctorand în istorie
Povestea de viață a personajului Viorel Screciu este una menită să inspire și deopotrivă să destindă frunțile cititorilor. Amuzant, deschis, talentat, cu un simț oratoric desăvârșit, Viorel Screciu activează astăzi alături de prietenii săi dragi în Trupa Vest. Este doctorand în istorie, iar funcțiile multiple ocupate până în prezent l-au ajutat să devină omul care este astăzi.

„Un rocker eșuat în folk”
Talentul muzical s-a manifestat din copilărie, iar cel care l-a îndrumat să facă primul pas în acest sens a fost profesorul de muzică din generală. A urmat achiziționarea primei chitare – ”de Reghin, nu foarte reușită”, precizează zâmbind -, participarea la prima tabără muzicală și primele concerte la reuniuni școlare în care întreținea atmosfera cu chitara și vocea. Liceul a constituit un prilej propice pentru a deveni „colecționar de note”, iar facultatea, un nou prilej de a performa în muzică, considerându-se pe atunci „un rocker eșuat în folk”.

Muzică, teatru, fotbal…

Screciu fotbal
Ascultându-l pe Viorel Screciu povestind parcursul său în viață ai convingerea că sufletul trebuie hrănit, că nu există „nu se poate”. Cel pe care îl consideră mentor este Doru Apreotesei, un talent înnăscut despre care îmi mărturisește că interpreta stiluri muzicale diferite, complexe, cu o lejeritate dezarmantă. Caracter puternic, Viorel Screciu a excelat mereu pe mai multe planuri, astfel îmbinând perfect, până în clasa a douăsprezecea, muzica, teatrul – a cărui experiență l-a ajutat mult în viață – și fotbalul, toate pasiuni perfecționate și reflectate în timp. Toate l-au definit, regăsindu-se în activitățile sale de mai târziu.

Specializare în… Paleografie latină
Oarecum speriat că va fi chemat în armată, Viorel Screciu a preferat să învețe, astfel că a fost admis la Facultatea de Istorie, urmată de specializarea în… Paleografie latină. Cunoștințele de morfologie a limbii latine l-au ajutat în aprofundarea specializării din facultate și, mai apoi, în profesia ce avea să îl acapareze pentru ani buni. A devenit profesor de istorie, predând atât în mediul preuniversitar, cât și în cel universitar, în cadrul Facultății de Istorie din Timișoara. Vitalitatea emanată și astăzi se trage din dragostea cu care mereu și-a exercitat meseriile. Lejeritatea cu care a trecut de la un domeniu la altul denotă un caracter puternic și complex.

Cercetător la Arhivele Statului
Postul de cercetător la Arhivele Statului i-a oferit posibilitatea aprofundării cunoștințelor de limbă latină și cercetării unor documente de o importanță deosebită pentru cultura și istoriografia zonei. Profesia interesantă și solicitantă, bazată pe conştiinciozitate și minuțiozitate, coexista în viața sa alături de pasiunea principală – muzica.

„Am lucrat cu suflet, cu oameni speciali”

Viorel-Sreciu
Mereu dornic de schimbare, cu aptitudini multiple și spirit tânăr, deschiderea unui post de Radio în Timișoara l-a atras fără drept de apel. Acesta a fost un punct de lansare, Viorel Screciu devenind mai apoi directorul unui post de televiziune locală. Aici, alături de colegii minunați de care își amintește cu nostalgie, a format o echipă compactă și profesionistă. „Cinci oameni speciali alcătuiau redacția, redacție în care am lucrat cu suflet” îmi spune Viorel. Este persoană care funcționează perfect prin munca în echipă și din acest motiv a încercat mereu să își mențină colegii uniți ca într-o familie. Flerul de a recunoaște în oameni calități ce merită dezvoltate și șlefuite l-a ajutat mereu în crearea proiectelor. Radio-Campus este un astfel de proiect de suflet, post de radio ce se face auzit și astăzi.

„VIP-urile cântă”

Vio Sreciu
Și totuși, muzica este cea care în viață i-a deschis drumuri, l-a ajutat să cunoască personalități și să trăiască frumos. Îmi povestește cu entuziastm de încă o experiență muzicală marcantă și anume participarea la emisiunea TVR „VIP-urile cântă”. O emisiune inedită, care evidenția persoane cu talent muzical de necontestat, oarecum în antiteză cu meseriile profesate.

„Cântatul în birt este o școală de mare excepție!”
Cunoașterea membrilor din Trupa Vest și alăturarea acestora i-au adus experiențe noi. Astăzi cântă și încântă publicul timișorean și nu numai cu melodii compuse în interiorul trupei, aplaudate la scenă deschisă. „Cântatul în birt este o școală de mare excepție!”, spune Viorel, care îmi povestește cu mult haz întâmplări inedite petrecute de-a lungul anilor alături de colegii pe care azi îi consideră membri ai familiei sale.

De excepţie…
Cârcotașii spun că în viață nu poți face mai multe meserii la aceeași calitate. Pot să afirm cu tărie că excepţia Viorel Screciu este unul dintre personajele care mă ajută să contrazic argumentat acest lucru. Cu dragoste, pasiune și spirit organizatoric desăvârșit, cu veleități deosebite cultivate în timp, poți face lucruri minunate la niveluri superioare.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Doctorand în istorie, doctor în prietenie, muzică și jurnalism… „unul dintre bogaţii pământului”

  1. Poti sa saruti mana fetei care a scris despre tine, fiindca nici invatatoarea ta nu te-a caracterizat asa de frumos!
    Subscriu la tot ce scrie in articol!!!

Lasă un răspuns