Dirijorul timișorean Cristian Măcelaru, câștigător la Grammy

Timişoreanul Cristian Măcelaru a primit Premiul Grammy pentru Cea mai bună interpretare instrumentală solo împreună cu violonista Nicola Benedetti și Orchestra Simfonică din Philadelphia.
Premiul pentru Cea mai bună interpretare instrumentală solo a ajuns la violonista scoțiană Nicola Benedetti și la românul Cristian Măcelaru care a dirijat Orchestra Simfonică din Philadelphia pentru albumul ”Wynton Marsalis: Violin Concerto; Fiddle Dance Suite”.

Distincția se acordă din 2012, când au fost combinate secțiunile pentru solo cu și fără orchestră, solistului și dirijorului care a condus orchesta. Alături de ei nominalizați au fost Yuja Wang, pentru ”The Berlin Recital”, Yolanda Kondonassis (solistă) și Ward Stare (dirijor), pentru ”Higdon: Harp Concerto” și Jan Kraybill, cu ”The Orchestral Organ”. În 2019, premiul a fost câștigat de James Ehnes și Ludovic Morlot pentru înregistrarea ”Kernis: Violin Concerto”.

Născut la Timișoara, Cristian Măcelaru a studiat în primii ani vioara. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei simfonice din Miami, în Statele Unite și a început să dirijeze. A ajuns cunoscut după ce a condus Chicago Symphony Orchestra ca înlocuitor al lui Pierre Boulez.

Cariera sa de dirijor s-a desfășurat mai ales în Statele Unite. A câștigat competiția Solti pentru tineri dirijori, în 2012, și Premiul pentru dirijori Solti, în 2014.

Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Națională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony și Detroit Symphony.

În sezonul 2016/17, a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate și a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic și New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă.

Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California. De curând a fost ales să conducă și Orchestra simfonică WRD din Köln, Germania.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns