Gheorghe Galetin: ”Scena nu ne primește pe toți la fel!”

– De când nu ne-am mai văzut?

 – De un deceniu, domnule Galetin. Vă caut pentru tot ceea ce sunteți în mișcarea cultural-artistică din zona noastră, dar și pentru că, în curând, e ziua dumneavoastră. Meritați deplină atenție.

– În 31, luna aceasta, împlinesc optezeci și patru de ani.

Mulți înainte. Și acum lucrați…

Da, sigur, e vârsta, însă nu pot refuza, îmi sunt dragi copiii, mă ocup de cei care vor să învețe la  acordeon.

În lumea, să-i zic așa, a interpreților de muzică populară, vocali și instrumentiși, nimeni nu vă poate omite. Șase decenii, în tot ceea ce a însemnat muzică populară ați ținut prim-planul: acordeonist, dirijor, aveți și câteva compoziții, ați condus și înființat ansambluri.

Așa cum spuneți, sunt câteva generații la devenirea cărora, îmi place să cred, am contribuit și eu. Unii au reușit mai mult, azi sunt interpreți cu nume, alții au fost dansatori atât de buni că nici acum, chiar dacă s-au retras, iubitorii de folclor nu i-au uitat. Scena, asta spun pentru cei aflați la început de drum, nu ne primește la fel pe toți. Iar succesul ține doar de muncă, multă muncă, și de înzestrarea fiecăruia, de ce ne dă Dumnezeu.

Acum, acceptați remarca?, a vorbit dascălul care ați fost, ani mulți, la Palatul Copiilor.

Accept, ăsta-i adevărul, aici am predat coregrafia și acordeonul.

– Greșesc când afirm, dacă e cazul corectați-mă, că activitatea dumneavoastră se leagă, trainic, de fostul Club ”Constructorul”?

– Nu greșiți. Acolo am fost și director.

– Din dorința de a nu omite un nume de interpret căruia i-ați fost mentor, delicat cum sunteți cunoscut, mi-ați cerut să nu dăm nume, că ar fi prea multe, și nu vreți să nedreptățiți pe cineva.

– Închipuiți-vă să faci același lucru mai bine de șaizeci de ani, să încerci să-i șlefuiești pe cei care iubesc folclorul, instrumentist, solist vocal, câți copii și tineri mi-au trecut prin mână, câte zile, luni, ani am muncit împreună. Și vă rog să mă credeți că eu, este o condiție a unui bun dascăl, i-am prețuit la fel. Să dau nume ar fi nedrept, nici dumneavoastră nu aveți atâta loc în ziar…

Mișcarea artistică în rândul amatorilor a dispărut?

– Nu, asta nu, nu mai este cum era înainte de Revoluție. De exemplu, la Ansamblul ”Timișul” al Casei de Cultură a Timișoarei e o mare pepinieră. Merge și Școala de Artă, dar am impresia că acolo este prea restrânsă aria de selecție, trec numai cei foarte buni, și eu sunt de părere că aria ar trebui să fie mai largă. Niciodată nu poți ști, mai ales când vorbim de copii, de tineri, ce poate să aducă timpul. Merge, sigur, nu vreau să comentez mai mult.

Din vocile tinerere de azi, pe cine mizați?

– Acum nu vreau să o laud pe Andreea Voica, nora mea…

Nici nu e cazul, dânsa este consacrată.

– Sunt copii destul de buni și talentați. Stana Stepanescu, Florin Boita, fetele lui Adrian Stanca, Oana și Raluca, iar merg foarte bine.

– Domnule Galetin, să facem un exercițiu de imaginație și să ne închipuim că toți foștii elevi sunt pe un stadion, în tribună, că numai acolo ar încăpea. Luați în seamă că nu puțini vă consideră al doilea tată. Ce le-ați spune,  într-o  mărturisire?

– O, Doamne… M-ați luat pe nepregătite. Nimic altceva decât în ce am crezut eu și i-am învățat cu egală măsură pe fiecare. Că folcorul nostru trăiește prin cei care au fost, prin cei care îl slujim acum, dar mai ales prin  cei care ne urmează. Și, dacă vor putea vreodată să fie de folos cuiva, să pună aceeași inimă, ca și mine. Le-aș mai spune că le mulțumesc pentru că nu m-au uitat, știți cum e cu trecerea timpului…

– La  mulți ani, încă o dată, la cei optezeci și patru de ani.

– Mare mulțumire!

 


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 Răspunsuri “Gheorghe Galetin: ”Scena nu ne primește pe toți la fel!”

  1. LA multi ani, multa sanatate si multe bucurii. alaturi de copii, nepoti si de toata familia. cu mult drag si din toata inima Viorica Popa din Canada.(colega de servici cu Deianca)

  2. La mulți ani! Un om deosebit si dedicat instrumentului iubit de atâția oameni? Va doresc multă sănătate și tot binele din lume alături de cei dragi !?

  3. Nea Gale multă sănătate, bucurie, fericire, alături de familia dumneavoastră si sa ne trăiți încă 1000 de ani domn Profesor! La multi ani! ?

  4. Sa traiesti la multi ani, cica Giurita! Sa-ti dea D-zeu sanatate si atitea bucurii cite ai dat dumneata celor din jur. Si, imi pare rau s-o spun, nu era Palatul Copiilor ci Palatul Pionierilor. Pe vremea aia asta era. De ce sa schimbam totul? Mi-ai ramas in inima ca pe vremea aia, la Palat.
    Inca o data:
    Sa traiesti la multi ani cu sanatate!

Lasă un răspuns