De la Târgul de Crăciun pleci vesel, dar cu buzunarul mai gol

Timp de o lună, timișorenii, dar și vizitatorii orașului de pe Bega au prilejul de a vizita tradiționalul Târg de Crăciun, care a ajuns la cea de-a noua ediție. Târgul s-a deschis oficial la 1 Decembrie și va fi disponibil până în 2 ianuarie 2016.

Aproximativ 100 de căsuțe pun la dispoziția doritorilor cadouri de sezon, jucării, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte, bijuterii, băuturi alcoolice, icoane și produse alimentare. Căsuțele sunt amplasate în Piața Victoriei, iar cele la care se oferă mâncare gătită au fost comasate în parcarea de la Modex.

Prețurile nu sunt dintre cele mai avantajoase, dar unele produse pot fi cumpărate doar la târg, pentru că atunci sunt prezenți anumiți comercianți. De altfel, nici în alte orașe asemenea evenimente nu sunt organizate pentru chilipiruri, ci pentru a întregi atmosfera de sărbătoare.

Târgul de Crăciun din acest an seamănă destul de bine cu cel de la edițiile precedente. Comparativ cu alte orașe – cu vecinii de la Arad, de exemplu – este mai bogat și cu o ofertă mai largă, care poate fi studiată dintr-un foc, la o simplă plimbare prin centrul orașului.

Pentru pofticioși și nu numai

Persoanelor pofticioase le va fi greu să se abțină să guste produsele expuse în parcarea de la Modex, pentru că mirosurile sunt cât se poate de îmbietoare.

Produsele care fură ochii vizitatorilor au prețul afișat la suta de grame (în general, șase lei pentru produsele la grătar), iar cum ochii sunt mai mari decât stomacul, riscul pentru buzunar crește considerabil. Nu puțini sunt cei care plătesc ca pentru un meniu de restaurant de lux o masă luată la botul calului, în frig. Dar parcă nu mai contează, odată ce te-ai încadrat în atmosferă.

Tragul de Craciun

Pentru amatorii de delicatese, există cârnați din carne de urs (120 de lei/kg), precum și alte mezeluri din carne de mistreț sau de căprioară. Mezelurile tradiționale sunt și ele bine reprezentate: cârnați (40-50 de lei/kg), șuncă (40 de lei/kg), caltaboși și sângerete (35 de lei/kg), precum și jumări (45 de lei/kg).

Cadouri și suveniruri

Căciulițe și papuci de casă pufoși, cu blană adevărată, covorașe din lână, fulare și eșarfe de toate culorile, căciuli tricotate, mănuși și curele din piele, miniaturi cu Moș Crăciun, jucării și acadele, toate acestea stau la dispoziția cumpărătorilor, la prețuri care pleacă de la doi lei și ajung până la sute de lei.

Alte căsuțe vând gogoși, la porție, pentru cea mică se plătesc cinci lei, iar pentru cea mare, zece.

Toate căutările pot fi stropite cu vin fiert, un lichid cu care te îmbie la tot pasul comercianții, întreg târgul mirosind a scorțișoară și alte mirodenii specifice. Un pahar mic (300 ml) costă trei lei, iar unul mare (500 ml), cinci lei, dar produsul are o reclamă de tot hazul: „Vin fiert (de casă). Plec vesel”. Măcar atât, dacă buzunarele oricum sunt mai goale.

Subiectul pe larg, în ziarul „Renaşterea bănăţeană” de vineri, 4 decembrie!

 


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns