De la stingătoarele de incendii, la cavalul bulgăresc

Un bulgar din comuna timișeană Dudeștii Vechi se străduie să fie primul din localitatea natală care cântă la cavalul bulgăresc. ”Instrumentele tradiționale ale bulgarilor sunt cavalul și cimpoiul, ultimul fiind amintit în două cântece vechi de Crăciun. La caval, nu a cântat nimeni în istoria localității Dudeștii Vechi. E foarte dificil. Spre deosebire de cavalul românesc ce are pană, instumentul bulgăresc e un tub lung. Cinci luni m-am chinuit ca să scot un sunet”, spune Pavel Velciov, referentul cultural al comunei.

Muzică și… foc

După încercările pe cont propriu, ajutorul i-a venit tocmai din Bulgaria. ”Un profesor care a predat la școală m-a învățat primii pași. Apoi a plecat și am rămas din nou să mă chinui singur. Sunt deja doi ani de când exersez, însă nu sunt mulțumit de rezultate”, mărturisește Pavel Velciov.

Omul nu este un novice într-ale muzicii: cântă în cor, dar și la instrumente: acordeon, saxofon, chitară, tobă bulgărească și fluier. Înflăcărarea pentru sunetele melodioase a simțit-o pentru prima dată în urmă cu peste patru decenii, pe vremea când era elev în prima clasă primară. Curios este faptul că tot atunci s-a născut și cea de-a doua pasiune a sa: stingerea focului.

Împlinirea a venit pe ambele planuri în 2003, când a ajuns șef al serviciului voluntar de pompieri din localitate și referent cultural la primărie.

Cu două stingătoare în portbagaj

Alături de instrumentele muzicale, în portbagajul mașinii lui Pavel Velciov își găsesc permanent locul două stingătoare. ”Cele două pasiuni le-am <<furat>> de la învățătorul Ioan Bratilov, cel cu care am studiat acordeonul, am început să cânt în cor și să fac parte din gruparea <<Prietenii pompierilor>>, spune referentul cultural.

Omul a parcurs rând pe rând treptele profesionale. ”Armata am făcut-o tot la pompieri, apoi am fost voluntar în sat. De 13 ani, coordonez această activitate. Nu mi-am luat concediu și nici măcar o zi liberă. Doar anul acesta am intervenit la cinci incendii, dintre care trei la aceeași casă. Un acoperiș arde în cinci minute. Serviciul 112 mă înștiințează pe mine imediat după primirea telefonului de urgență. De asemenea, apelurile către primărie sunt redirecționate spre mine, de vineri după-masă și până luni dimineață. Am 30 de pompieri voluntari în subordine și trei șoferi. Pe lângă intervențiile de urgență, derulăm periodic acțiuni de prevenție din casă în casă, pentru că cele mai multe incendii se produc din vina oamenilor”, spune Pavel Velciov.

Fitness în pași de dans

”Am fost și dansator, iar acum sunt instructor pentru copii. Din păcate, după vârsta de 20 de ani, tinerii nu mai sunt interesați de dansuri. M-am gândit să mizez și la noi pe ideea implementată cu succes în Bulgaria: seri de dans pentru adulți. E un fel de fitness pe muzică, iar cei din sat cu care am discutat s-au arătat interesanți. Ar face mișcare și ar învăța un pas de dans pe seară”, spune Pavel Velciov, omul care atunci când trupa de teatru de amatori din localitate are reprezentație este sufleor, dar și ”actor” în caz de urgență…


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns