De ce ”navigăm” pe Facebook?

Cea mai populară rețea de socializare din lume, Facebook, a fost decretată, în urmă cu doi ani, spațiu public și în România. Poate că nici fondatorul său, Mark Zuckerberg, n-a anticipat o ascensiune atât de mare pentru platforma pe care a creat-o acum 13 ani, cu scopul de a oferi membrilor săi posibilitatea de a contacta persoane cunoscute.

Astăzi, Facebook nu înseamnă doar o simplă relaționare (cu păreri și fotografii) între amici, rude și cunoștințe, rolul său extinzându-se până la acela de a transmite anumite informații către public și, totodată, de a urmări mai ușor activitatea anumitor persoane. Știți cum se spune acum: ”Nu ai Facebook, nu exiști!”.

În unele țări occidentale, angajatorii de top își recrutează personalul studiind profilul candidaților care au cont pe Facebook: ce imagini postează, ce hobby-uri au, ce opinii împărtășesc sau ce site-uri le plac. În România, majoritatea firmelor, dar și multe dintre instituțiile publice au un profil pe Facebook, după ce s-a constatat că acesta este cel mai potrivit loc pentru a-ți face lobby.

Direcția Națională Anticorupție, de exemplu, figurează printre primele instituții de stat care și-au creat un cont pe Facebook. Acesteia i se adaugă structuri din Poliția Română, Pompierii, Ministerul Public, Ministerul Justiției, unități de învățământ și sanitare etc.

De asemenea, parlamentari, notari, avocați, medici, polițiști și chiar magistrați sunt înregistrați cu cont pe populara rețea de socializare. Aceasta, întrucât s-a constatat că în spațiul virtual exprimarea este mult mai facilă decât cea din mediul real, unde persoanele se pot observa reciproc în mod direct.

În plus, online, informația se transmite mult mai rapid, iar cea care nu mai convine poate fi ștearsă, spre deosebire de cuvintele rostite prin viu grai. Pe de altă parte, ea poate fi accesată de un grup mai mare de persoane, având și avantajul că se pot obține și mai multe păreri emise pe marginea ei.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns