Dan Negru ia atitudine după concertul caritabil de la Timişoara: „Muzica românească e un milog care aşteaptă mila festivalurilor berii sau mila primăriilor”

Concertul de duminică din Piaţa Libertăţii, unde mai mulţi artişti au urcat pe scenă, iar banii obţinuţi din vânzarea biletelor urmează să fie folosiţi pentru refacerea unor spitale afectate de furtuna din 17 septembrie, a devenit subiect de discuţie în mediul online. Aceasta deoarece puţine persoane au decis să plătească bilet pentru a participa.

Nu puţine critici le-au fost aduse bănăţenilor, aceştia fiind acuzaţi că ”au ucis spiritul Timişoarei”. Spiritul urbei însă se poate observa de fiecare dată când în oraş se ia o decizie de schimbare a unor lucruri intrate în cotidian. Să ne amintim că în urmă cu ceva timp, pentru parcarea subterană la un mall, a fost introdusă o taxă de un leu, tocmai pentru a se evita aglomeraţia. S-a renunţat la taxă din lipsă de clienţi, însă spiritul timişoreanului de ”bănăţean strâns la pungă” a supravieţuit.

Lăsând gluma la o parte, trebuie să remarcăm faptul că atunci când este nevoie să întindă o mână de ajutor, nimeni nu-i poate întrece pe bănăţeni. Imediat după furtună, zeci de voluntari au umplut parcurile din oraş pentru a strânge crengile şi pomii căzuţi la pământ. Din nou s‑a remarcat spiritul timişorenilor.

Pe de altă parte, concertele cu bilet nu sunt atât de căutate în capitala Banatului. Nici Shakira nu a reuşit să umple stadionu ”Dan Păltinişanu”, în urmă cu câţiva ani, însă bănăţenii au drag de teatru şi operă.

Despre tipologia concertelor în România şi o posibilă explicaţie a acestui fenomen de la Timişoara şi-a dat cu părerea şi Dan Negru.

”Am văzut un concert cu bilete la intrare într-o piaţă din Timişoara – cu nume cunoscute pe afiş – care a adunat doar câteva sute de plătitori. Showbiz-ul românesc cu bilete la intrare nu există! Muzica românească e un milog care aşteaptă mila festivalurilor berii sau mila primăriilor.

De Crăciun, Bijelo Dugme (o trupă legendară din fosta Jugoslavie) concertează la Belgrad cu 130 euro cel mai ieftin bilet de intrare. La noi, la Sala Palatului, cel mai ieftin bilet e de 10 euro. Serbia e o ţara non-UE cu şapte milioane de locuitori, noi suntem o ţară UE cu 20 de milioane.

Milogeala muzicii româneşti a început în anii ’90 când veteranii de atunci concertau gratuit în pieţele oraşelor, învaţând publicul cu concerte gratuite. Nepoţii lor stau azi tot cu mâna întinsă, aşteaptând mila aceloraşi primării şi a ălora care vând bere şi mititei…”, a scris timişoreanul pe contul său de Facebook.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 Răspunsuri “Dan Negru ia atitudine după concertul caritabil de la Timişoara: „Muzica românească e un milog care aşteaptă mila festivalurilor berii sau mila primăriilor”

 1. Publicul se educa.
  Eu cand vreau sa vad o trupa dau bani.
  Punct.
  Concluzia:
  Nimeni nu e interesat de „scena” actuala.
  Sfat muzicantilor: deveniti muzicieni.

  1. In anumite privințe cum ar fi manelele putem fi de acord. Nu pot sa fiu de acord sa consideram ca o trupa precum Phoenix nu sunt muzicieni. E ridicol sa aluzionam ca Nicu Covaci mai trebuie sa ia lecții. Așa ca la plăcinte înainte…

 2. Crud dar adevărat. Sa nu uitam de concertele Lepei Berna sau de Cenaclu unde nu aveai loc sa intri. Dar ma rog, acum totul tine de trecut. Probabil acum oamenii noi vor sa se bucure singuri acasă.

Lasă un răspuns