Cunoscuta solistă Desanca Lalici trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu marele fotbalist Titi Varga

Născută în satul Ivanda, comuna Giulvăz, Desanca Lalici, una dintre cele mai populare soliste vocale din Banat, a început să cânte de mică: „Am moștenit acest har de la bunica din partea mamei și de la mama”, mărturisește ea. După absolvirea ciclului primar -în satul natal, Desanca a continuat școala la Timișoara, absolvind, după gimnaziu, cursurile Liceului nr. 1 (actualul Colegiu Național Bănățean).

„În timpul liceului m-am pregătit în particular cu profesorul Institutului de Muzică din Timișoara, Doru Murgu, la materiile teorie și solfegiu, și cu doamna Florica Albu – la canto. Patru ani m-am pregătit pentru a da admitere la Institutul de Muzică. Dar, cu două săptămâni înainte de sesiunea de examene, Institutul s-a desființat”.

În acea perioadă, a citit în ziar că Filarmonica de Stat Banatul scoate la concurs posturi la cor. „ M-am prezentat la concurs, am fost admisă, și timp de 24 de ani am activat în corul Filarmonicii, ca și coristă partida de alto”. Însă, în tot acest timp, nu a abandonat muzica populară. „Într-un final, mi-am îndeplinit dorința de a cânta la un ansamblu profesionist, prin transferul la „Banatul”, ca solist vocal”.

A cântat în ansamblu trei ani, după care a fost invitată să coordoneze o clasă de canto popular multietnic din cadrul Centrului de Cultură și Artă a Județului Timiș- secția Școala de Artă. „12 ani am activat în cadrul Școlii de Artă, în paralel cu această activitate moderând o emisiune la TV Europa Nova pentru promovarea tinerelor talente”.

În prezent, Desanca Lalici coordonează clasa de canto popular „Cantodena” din cadrul Casei Tineretului din Timișoara, în colaborare cu F.I.T.T. (Fundația Independentă pentru Tineret Timiș). În paralel, moderează o emisiune intitulată „Prin cântec vreau să-mi afli dorul” la postul de radio „BanatLink”.

– Popularitatea de care vă bucurați și în prezent se datorează unei cariere ce se întinde pe o durată de patru decenii, în care ați fost invitată să cântați la multe evenimente. S-au schimbat gusturile publicului în acest interval de timp?

– Eu întotdeauna am abordat muzica populară sârbească și românească, alături de cea ușoară sârbească. Și pot să spun că muzica sârbească a rămas, în această zonă a Banatului de pustă, la fel de îndrăgită, având în vedere că mulți dintre colegii mei aplică textele românești pe melodii sârbești. Ce pot să mai spun e că pe vremuri petrecerile erau mai pătimașe, oamenii știau să se distreze. Acum au alte priorități, goana după bunurile materiale pune în umbră orice alt aspect al vieții. Dar important este să nu uităm că viața e una și trebuie să ne-o facem frumoasă, indiferent de provocări.

– Ați avut mereu grijă să veniți în fața publicului cu un repertoriu cât mai variat…

– Da, cu repertoriu variat și cu melodii noi. Recent, am înregistrat o piesă dedicată persoanei iubite, intitulată „N-are vârstă dragostea”, așa cum n-are vârstă nici arta. Tot în urmă cu o lună am mai înregistrat două melodii: „Pentru ce să-mi stai în cale” și „Un român și o sârboaică” – cea din urmă împreună cu colegul meu Raul Bornea, un solist foarte talentat.

– Spuneați că una dintre melodii ați dedicat-o persoanei iubite…

– Până acum, Dumnezeu mi-a oferit totul, mai puțin noroc în dragoste. Dar, așa cum spune melodia mea, n-are vârstă dragostea! Dumnezeu mi-a îndeplinit și această dorință, de a fi fericită. Omul care m-a făcut fericită este fostul fotbalist Constantin (Titi) Varga, binecunoscut suporterilor timișoreni grație meciurilor pe care le-a susținut la echipele Poli și Dinamo, dar și la echipa națională. Am constatat, amândoi, ce bine se împletește sportul cu muzica! Acum mă consider o femeie fericită și împlinită din toate punctele de vedere.

– Cu siguranță la această împlinire, am simțit-o din tonul vocii dumneavoastră, contribuie și activitatea pe care o desfășurați la clasa de canto popular „Cantodena”.

– După ce am ieșit la pensie, la 55 de ani, am hotărât să fac ceea ce îmi place cel mai mult: să lucrez cu copiii. Vreau să las ceva în urma mea, să dăruiesc din harul pe care Dumnezeu mi l-a dat celor care doresc să continue cântecul și tradițiile noastre.

Am, la clasa mea de canto, un număr de 35 de copii de diferite vârste. Avem spectacole de două ori pe an și mă bucur de fiecare dată când văd cu câtă nerăbdare se pregătesc să urce pe scenă. Trăiesc alături de ei momente unice, care îmi umplu sufletul de bucurie!DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Cunoscuta solistă Desanca Lalici trăieşte o frumoasă poveste de dragoste cu marele fotbalist Titi Varga

  1. Ăsta e subiect de Renașterea, chiar nu vă crapă obrazul de rușine ? Chiar trebuie să transformați un ziar serios odată în hîrtia igenică numită Cancan ? Pe cine credeți voi că interesează idilele de la azilul de bătrîni ? Puțină decență, ce naiba !

Lasă un răspuns