Claudia Negroiu: „În momentul în care ești pe scenă te atinge un înger…”

Actoria, o meserie aparent simplă, care nu necesită cunoștințe aprofundate în matematică, fizică cuantică, informatică sau alte științe exacte. Asta ar spune unii dintre cei cu o carieră obișnuită, care privesc cu superficialitate acest har dăruit unei persoane speciale. Talent, studiu, dăruire și sacrificiu aș spune eu, după care aș adăuga dragoste de oameni și o capacitate incredibilă de a te transpune întru totul în fiecare personaj. O meserie pe care o ai în sânge, care te însoțește mereu, pe care nu o poți dezbrăca așa cum faci cu o haină și nu o poți exercita doar opt ore pe zi.

A intrat, a recitat, a câștigat

Am privilegiul de a o aduce în prim-plan pe Claudia Negroiu, cea care mi-a spus cu o modestie dezarmantă că meseria ei este cea de actor. Abia după vizionarea unui spectacol în care își împărtășește talentul realizezi că „actor” este puțin spus. Timișoreancă stabilită actualmente în București, Claudia îmi povestește despre drumul ei în viață cu emoție și sclipire în ochi. A absolvit Liceul Economic din Timișoara, iar după așteptările părinților, trebuia să continue studiile în domeniu. O carieră de economist sau contabil era de preferat în concepția acestora, care considerau că e vorba de meserii respectabile, cu un venit stabil. Sufletul și destinul au dictat însă altceva, astfel că, așa cum se întâmplă în filme, Claudia Negroiu a zărit un afiș la Casa Studenților pentru un casting. A intrat, a recitat o poezie și a fost de ajuns pentru ca talentul ei actoricesc să fie intuit și apreciat.

Model și mentor, Virgil Ogășanu

Cu o bursă câștigată pe merit deplin, a plecat la București, pentru a urma cursurile Facultății de Actorie în cadrul Universității Hyperion, la clasa celui care i-a fost model și mentor, Virgil Ogășanu.

Încă o recunoaștere a talentului desăvârșit al Claudiei Negroiu s-a materializat în facultate, atunci când i-a fost atribuită bursa „George Constantin”. Această bursă specială era acordată timp de un an unui student la actorie care s-a făcut remarcat de către un alt student străin, care dona din bursa proprie în favoarea talentului evident. „A venit ca un dar de la Dumnezeu”, mărturisește Claudia, pentru care această nouă certificare a talentului a însemnat enorm, impulsionând-o să se autodepășească și să mulțumească, în timp, prin spectacolele în care își dăruiește sufletul spectatorilor.

Mai târziu avea să devină ea însăși asistentă universitară și să îndrume, la rândul ei, generații de studenți în a-și asuma cu responsabilitate meseria de actor, pentru a putea dărui mai apoi, pe scenă, spectatorilor, artă.

Dem Rădulescu ”i-a îndreptat penele”

Își amintește cu drag cum bazele cunoștințelor în actorie i-au fost clădite de oameni cu renume, oameni dragi sufletului, pe care îi respectă și acum și pe care mi-i pomenește cu căldură. Alice Barbu a fost cea care i-a intuit talentul și a ajutat-o în carieră, iar uriașul Dem Rădulescu ”i-a îndreptat penele”, după cum îi plăcea să spună marelui actor și profesor. A învățat că omenia actorilor întregește orice personaj. A învățat, de asemenea, cât de mult contează conduita din afara spectacolelor, din viața de zi cu zi. A avut șansa de a fi aproape de oameni mari ai scenei românești, iar când vorbește de aceștia o face cu nețărmurită admirație. „Ileana Stana Ionescu, de exemplu, este o poezie, un om desăvârșit…”, spune Claudia, iar cuvintele i se întrezăresc în privire.

Claudia-Negroiu„Când te joci pe muzică înseamnă că bați step”

Stepul, o altă pasiune a Claudiei dar și o artă pe care acum o stăpânește pe deplin, i-a fost insuflată de celebrul cuplu Sandu Faier și Silvia Surdu. În învățarea acestui dans i-au fost de folos, pe lângă urechea muzicală și dragostea pentru dans, și abilitățile sportive asimilate pe vremea când practica gimnastică ritmică și de performanță. „Când te joci pe muzică înseamnă că bați step”, spunea profesorul care venea la ore în scaun cu rotile și supraveghea îndeaproape asimilarea pașilor acestui dans solicitant. Astăzi, Claudia predă step, cu altruism și pasiune desăvârșită. ”Coordonare, ritm, tenacitate, voință” – astfel spune că înveți step și apoi ești capabil să redai cu ușurință ceea ce simți printr-un spectacol de dans impresionant.

Pantomimă, cu maestrul Dan Puric

Pantomima, această reprezentație teatrală plină de conținut a gesturilor și mimicii, a inspirat-o pe Claudia în a-și completa veleitățile artistice, a se întregi ca artist și a reda perfect, la rândul său, pe scenă, idei, emoții și stări din cele mai inedite. Persoana apreciată de actriță la superlativ în această artă este maestrul Dan Puric, alături de care a evoluat pe scenă, împreună cu Rona Hartner.

Întregirea absolută

Cunoașterea celui care avea să îi devină soț, artistul plastic Aurel Pătrașcu, a venit în viața sa ca o întregire absolută. Astăzi lucrează împreună, fapt care a făcut ca relația lor să se sudeze și să îi îmbogățească spiritual pe ambii deopotrivă. Îmi vorbește cu admirație despre talentul soțului (Aurel Pătrașcu e un nume cu greutate în pictura românească contemporană), care îi este mereu alături, care semnează scenografii și tablouri expuse în galerii celebre ale lumii, care a ajutat-o să înțeleagă că există reguli valabile în toate artele: ”Muzica, teatrul, dansul și pictura se întâlnesc, emit o vibrație absolută din care ia naștere un spectacol sublim”.

Întâlnirile care îmbogățesc

Toți oamenii pe care îi întâlnește o îmbogățesc, îmi spune Claudia, din fiecare persoană întâlnită poate crea un personaj, fiecare stare sau întâmplare îi poate insufla ideea unui nou spectacol, prin care să își încânte publicul care o ajută să respire.

S-a stabilit în Capitală deoarece aici își exercită minunata meserie, dar orașul său de suflet rămâne Timișoara, oraș în care revine mereu acasă, pentru a-și vedea oamenii dragi sufletului și locurile în care își are rădăcinile. A ales teatrul pentru că îi conferă contactul direct cu publicul și spune că satisfacția materială nu este atât de importantă ca emoțiile transmise oamenilor care la sfârșit o răsplătesc cu lacrimi și aplauze. Se consideră astfel, bogată, pentru că își iubește meseria și pentru că are cei mai minunați colegi și membri ai familiei care îi sunt mereu alături.

spectacolDirectoare a Companiei de teatru „Gestual Art”

Actualmente este directoarea Companiei de teatru „Gestual Art” și joacă necontenit, în spectacole multiple. Semnează regia pentru cele mai inedite reprezentații, este coregraf, actor și, mai presus de toate, un om sensibil. Joacă și în spectacole pentru copii, puse în scenă cu dragoste și inventivitate, menite să fie educaționale și să capteze atât atenția micuților, cât și a părinților. Mi-a răspuns că nu are un copil… ci mai mulți. Copiii sunt cei mai sinceri și mai aprigi spectatori, iar dacă atenția lor rămâne captivă până la final ba, chiar interacționează cu personajele, scopul Claudiei este atins.

Edit Piaf și Maria Tănase

Spectacolele în care o putem admira pe talentata artistă sunt nenumărate, cele în care semnează regia sau coregrafia de asemenea, însă reprezentațiile de suflet în care talentele Claudiei Negroiu se reunesc sunt cele despre viețile marilor Edit Piaf și Maria Tănase. Aceste spectacole, în care artista se simte perfect și pe care le trăiește și le transmite pe deplin, sunt un cumul de actorie, dans, voce, emoție și autenticitate desăvârșită. „În momentul în care ești pe scenă te atinge un înger… este o senzație trăită de actorii care își împărtășesc sufletul cu spectatorii”, îmi mărturisește Claudia Negroiu.

O dragoste molipsitoare

Feminină, cu un chip ce parcă abia așteaptă să dea formă unor noi stări și emoții, cu o personalitate puternică și rafinată, împlinită și asumată, artista Claudia Negroiu te vrăjește iremediabil. Dragostea cu care vorbește despre meseria sa și despre oamenii dragi cu care lucrează sau care îi sunt alături este molipsitoare și de invidiat într-un mod frumos. După ce cunoști un astfel de artist poți să afirmi cu tărie că atunci când vei fi mare dorești să te faci „Claudia Negroiu”!


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns