Centrul Timișoarei, invadat de culori și ritmuri folclorice (GALERIE FOTO)

Unul dintre evenimentele cu adevărat remarcabile ale vieții culturale din Timișoara – Festivalul Inimilor – a străbătut joi seară, într-o tradițională paradă, centrul orașului. Rând pe rând, o mulțime de oameni frumoși, atât prin ceea ce reprezintă, cât și prin bucuria pe care o așează în fiecare mișcare, s-au prezentat publicului.

Fiecare formație folclorică a arătat câte o mică parte din programul pe care urma să îl desfășoare pe scena din Parcul Rozelor, dar trecătorii au fost cuceriți.

Cei familiarizați deja, după 28 de ani, cu obiceiurile festivalului, așteptau în fața Catedralei Mitropolitane înainte de ora 18,30, „înarmați” cu aparatura de rigoare, pentru a imortaliza parada plină de culoare și ritm.

Au fost apreciate de public, în mod deosebit, aparițiile cu aer exotic, în special cele de pe alte continente, unde se încadrează formațiile cu artiști din Argentina, Columbia, Puerto Rico și, situate ceva mai aproape, Turcia, Georgia, Portugalia, Spania, Belarus și Polonia.

Nu lipsesc formațiile de la vecinii din Serbia și Bulgaria și nici cele din diverse alte zone ale României, care aduc o schimbare interesantă de ritm.

Formațiile bănățene sunt, desigur, foarte bine reprezentate și nu mai puțin apreciate decât celelalte.

Teatrul de Vară din Parcul Rozelor este arhiplin la ora publicării articolului, semn că dorința de cultură autentică este ridicată la Timișoara, la fel ca și cea de cunoaștere, pentru că nimic nu dezvăluie mai limpede decât folclorul sufletul unui popor.

Nu lipsesc amenajările culinare din apropierea parcului, cu toate bucatele și lichidele tradiționale la astfel de manifestări: mititei, grătare, purcei la proțap, cartofi prăjiți, ba chiar și hamsii, alături de apă, sucuri sau bere. Nu mai vorbim despre prețuri, pentru că acestea sunt „de festival”, adică piperate bine.

Dar, până la urmă, importantă e sărbătoarea folclorului mondial, iar aceasta este gustată din plin de timișoreni, dar și de oaspeții orașului, de care nu ducem lipsă în perioada de vară.

Foto: Constantin Duma


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns