Cea mai cunoscută librărie din Timişoara şi-a închis porţile. După mai bine de 100 de ani…

Cea mai cunoscută librărie din Timişoara şi-a închis porţile. Vitrinele, cândva pline cu ghiozdane, cărţi de şcoală şi penare s-au umplut acum cu anunţuri de închiriere.

Librăria „Şcolarul” – căci despre ea este vorba – are în spate o istorie bogată. „Librăria aflată pe Stradă 9 Mai, aparţinea acum un secol fraţilor Moravetz şi le purta numele. Născuţi într-o familie modestă, la Budapesta, Iuliu (Gyula) şi Mauritiu (Mór) Moravetz au muncit un timp ca tipograf, respectiv librar, în Budapesta. În 1895, fraţii Moravetz s-au stabilit la Timişoara, unde au cumpărat o tipografie din Iosefin. Afacerea a prosperat şi a ajuns, în perioada interbelică, una dintre cele mai importante din ţară în domeniul editorial. Librăria de pe Stradă 9 Mai avea o secţie de cărţi străine, una de partituri şi instrumente muzicale şi chiar o galerie de artă cu vânzare. Editura Moravetz tipărea şi revista <<Muzica>>, în care George Enescu scria în 1925: <<Ceea ce întreprinde firma Moravetz este cu totul lăudabil și merită cea mai mare încurajare pentru binele nostru al tuturora>>.”, după cum se arată pe mercytimisoara.com.

EXCLUSIV! Apa din două localităţi de lângă Timişoara este toxică

Librăria „Şcolarul” este locul se găseau manuale şcolare pe vremea comunismului şi, totodată, locul unde câte un bănăţean mai făcea rost de o carte „pe sub mână”.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 Răspunsuri “Cea mai cunoscută librărie din Timişoara şi-a închis porţile. După mai bine de 100 de ani…

  1. Pariem ca, ori Cristestii au avut ceva interes si p-aici ori, probabil, Carpaci a mostenit de la Moravetz …
    Ce mai poti spune cand, de ani de zile nici reclama aia de sus n-au fost in stare s-o vopseasca!
    E Romania …

  2. De ce s-a inchis libraria? Romanul nu mai citeste, elevii nici atat preferand jocurile stupide de pe telefon, tableta si … barurile. In acelasi timp Timlibris-ul nu a facut absolut nimic, chiar a renuntat la spatiul mare din stanga actualei locatii mutandu-se in aceasta locatie infecta, cu marmura precum in cavourile din cimitir! Librariile particulare demonstreaza ca mai poti face un act de cultura, in schimb sefii din Timlibris au vrut doar profitul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *