Catolicii aprind prima lumânare de Advent

advent

Începând cu data de 1 decembrie 2019, în calendarul Bisericii Romano-Catolice se deschide un nou an bisericesc, a cărui primă etapă este Adventul, perioada premergătoare Naşterii Domnului şi corespunzătoare Postului Crăciunului din Bisericile orientale unite și neunite.

Aceasta cuprinde patru săptămâni de pregătire pentru Marea Sărbătoare a Naşterii Mântuitorului Isus Cristos.

Caracteristică pentru acest interval de timp ce precede Crăciunul este cununa de Advent, o coroană rotundă pregătită din ramuri de brad, cu câte patru lumânări, care se aprind rând pe rând în duminicile Adventului. Aprinderea lumânărilor – în fiecare duminică de Advent una în plus – simbolizează creşterea luminii care ajunge la împlinire în Noaptea Sfântului Crăciun, atunci când adevărata Lumină, Isus Cristos, se naşte pentru mântuirea
lumii.

Cununiţele de advent împodobesc atât bisericile catolice, cât şi locuinţele credincioşilor, care sunt chemaţi în acest timp la post, fapte bune, veghe, reculegere şi rugăciune.

În perioada Adventului, în bisericile romano-catolice se celebrează Sfintele Liturghii Rorate, Liturghii celebrate în zorii zilei. O astfel de Liturghie pentru tineri va fi celebrată miercuri, 4 decembrie, începând cu ora 6, în biserica Ordinului Piarist din Timișoara, iar în data de 11 decembrie, de la aceeaşi oră, în biserica parohială din Timișoara
IV Iosefin.

Începând de vineri, 6 decembrie, ora 19, până duminică, 8 decembrie, ora 14, Mănăstirea Salvatoriană
din Timișoara III Elisabetin va găzdui exerciții spirituale organizate pentru tineri.

Marți, 10 decembrie, la ora 20, în mănăstirea Ordinului Salvatorian din cartierul Elisabetin va avea loc o rugăciune Taizé. Aceasta este constituită din cântece specifice Taizé-ului, care a creat un stil unic de muzică religioasă ce reflectă natura meditativă a comunităţii. Muzica Taizé dezvoltă fraze simple, de obicei versete din Psalmi sau alte părţi din Scriptură, repetate sau cântate în canon în diverse limbi. Repetiţia doreşte să ajute meditaţia şi rugăciunea. Taizé mai presupune citirea Psalmilor, a Evangheliei, invocarea câtorva rugăciuni de cerere, un timp de linişte, rostirea de “Tatăl nostru” şi “Bucură-te Maria”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *